Olimpijski komitet Srbije: Skandalozna dodela Mediteranskih igara Prištini

Olimpijski komitet Srbije odluku da Kosovo bude domaćin Mediteranskih igara nazvao je skandaloznom, te najoštrije osudio, kako su naveli - mešanje politike u sport.
Image

„Danas, 8. septembra 2023. godine, na Skupštini Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara (MKMI), koja je održana u Heraklionu u Grčkoj, uprkos snažnom protivljenju Srbije, ali i protivno svim pravilima i postulatima međunarodnih sportskih organizacija koja propagiraju nemešanje politike i sporta, Priština je izglasana za domaćina Mediteranskih igara 2030“ – navode iz OKS-a.

„Olimpijski komitet Srbije najoštrije je reagovao na ovu vrstu mešanja tzv. premijera lažne države Kosovo i insistirao da se odluka o domaćinstvu MI 2030 donese nakon Olimpijskih Igara 2024, što je i praksa u ovim slučajevima. Rukovodstvo MKMI odbilo je glasanje po ovom predlogu Srbije i time stavilo delegate pred svršen čin“ – dodaju.

Ističu i da su se „uprkos činjenici da su se ostali kandidati povukli“ i „uprkos velikim pritiscima da se odluka donese jednoglasno“, domaćinstvo Mediteranskih igara je dodeljeno, ali uz „oštro protivljenje predstavnika Olimpijskog komiteta Srbije, uz 8 glasova protiv“.

Ovoj skupštini prisustvovao je i kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je nakon što je odluka doneta u korist Kosova, održao i govor.

Iz OKS-a navode da se Kurti na današnjoj Skupštini pojavio i obratio bez prethodne najave delegatima.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.