„Oružani sukob u Banjskoj pokazao da Vučić gubi kontrolu nad Srbima na severu“

Oružani sukob u Banjskoj pokazao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić gubi kontrolu nad Srbima na severu Kosova, smatra direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, Fatmir Šeholi.
Image
Foto: YouTube/SlobodnoSrpski/video crop

„Definitivno da Vučić ne kontroliše Milana Radoičića, tu dileme više nema. Na dan kad se sve to desilo, Vučić je rekao da oni smatraju sebe borcima za slobodu, da bi sutradan te iste borce za slobodu uhapsio, a treći dan ih pustio“, kazao je Šeholi u emisiji “Slobodno srpski”.

Naveo je da ne očekuje pokretanje sudskog postupka protiv dela oružane grupe koja se nalazi u centralnoj Srbiji.

Sa druge strane, Šeholi je mišljenja da će se u Prištini suditi za teška krivična dela Srbima uhapšenim u Banjskoj.

„Borel, Lajčak i NATO kažu da je to teroristički akt. To jeste tako, jer si ušao na teritoriju druge zemlje kako bi podrivao njen ustavni poredak. Verujem da će imati fer i pošteno suđenje. Oni će verovatno ispričati sve detalje kako je do toga došlo. Ako neko od njih želi da bude svedok sardanik verovatno će mu biti lakše pošto neće biti osuđen doživotno“, rekao je Šeholi.

On je nedavno posetio sever Kosova i razgovarao sa tamošnjim stanovništvom.

Primetio da su “ti ljudi sa razlogom veoma uznemireni i uplašeni”.

„Video sam kod Srba veliki strah. Oni kažu da Kosovska policija hapsi ljude i da ne znaju zbog čega se to radi. U razgovoru sa nekim Srbima, pre ove terorističe akcije rekli su da su im neki momci kazali – ostavite otvorena vrata i nemojte da zaključavate dvorišta, što govori da je ono u Banjskoj bilo pripremljeno sigurno mnogo ranije. Da li će se nastaviti sa hapšenjima? Biće ih sigurno ukoliko bude dokaza“, dodao je Šeholi.

Napomenuo je da se u slučaju Banjska vodi i međunarodna istraga od strane NATO-a, te da se rezultati očekuju najkasnije za mesec dana.

Ta istraga će, prema Šeholijevim rečima, pokazati šta se zaista desilo, odgovoriti na sva pitanja, da li je i kakvu pomoć imala Kosovska policija od strane međunarodnih snaga.

„Mislim da je ministar unutrašnjih poslova Kosova dobio informacije od obaveštajne službe NATO-a. Da nije bilo KFOR-a i obaveštajnih službi ne bismo mogli baš na takav način da izađemo na teren, da akcija bude takvog intenziteta, da im ne damo da mrdaju“, rekao je Šeholi.

Mnoga pitanja su bez odgovora, pa i ono šta je mogao biti cilj napadača, odnosno kakav je bio njihov plan, smatra Šeholi.

„Mislim da je plan bio sasvim drugačiji, jer tu konfiguracija terena ide u korist teroristima. Tu je stvarno teško zbog tog brdovitog terena i mislim da je nečija greška bila to što je nastradao kosovski policajac. Da li je to bilo u planu terorističke grupe ili nije – pokazaće istraga. Inače plan, po onome koliko sam ja mogao da primetim, bio je da oni tokom noći postave kod Zubinog Potoka i u Zvečanu neke tačke, preuzmu taj deo, da ovi policajci koliko ih ima u tom delu budu izolovani, i da onda oni počnu da pregovaraju sa KFOR-om, da oni budu sad treća strana“, kaže Šeholi podsećajući da je policija zaplenila ogromne količine naoružanja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.