Paljokaj: U EU postoji veći optimizam za postizanje sporazuma

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palojkaj rekao je da u Evropskoj uniji postoji veći optimizam za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije.
Image

Paljokaj je rekao da unutar EU danas žele da donesu pozitivne pomake.

Paljokaj je u „60 minuta“ KTV-a rekao da nije isključena mogućnost susreta premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iako je dodao da nije neophodno imati zajednički sastanak kako bi se dogovorili detalji.

„Kosovska strana je prihvatila predmetni nacrt, iako se taktizira da je prihvaćen kao dobra osnova za pregovore. Možda postoji i prilika da se stvari detaljno razjasne. Ostaje da se razjasni šta će se uraditi sa nekim zahtevima koje je Kosovo podnelo. Iz diplomatskih izvora sam shvatio da Kosovo zahteva neke stvari koje ne zavise samo od Srbije, već i od EU i međunarodne zajednice, koje se odnose na unapređenje Kosova u međunarodnim programima, programima koji se odnose na bezbednost Kosova, kao što je članstvo u NATO-vom Partnerstvu za mir, trebalo bi da postoji kretanje ka Savetu Evrope, kao da ima kretanja u odnosima sa EU”, rekao je Paljokaj.

„Međutim, u poređenju sa prethodnim sastancima, ovoga puta čini se da je optimizam veći u EU“ – dodao je.

Koha


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.