Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Pavićević: Uhapšeni Srbi maltretirani

"Svaki zatvorenik ima svoja prava zagarantovana našim i međunarodnim zakonima" - tvrdi Svećlja.
Image
Foto: RTS, arhivska fotografija

Oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević ranije ove nedelje obišao je uhapšene Srbe na Kosovu. Izjavio je da su pojedini pritvorenici maltretirani. Po onome što je video, Pavićević navodi da ono što je sprovođeno od strane Kosovske policije nad njima može da se okarakteriše kao krivično delo, prenose Novosti.

Ističe da je više putao obilazio lica koja su bila pritvorena, ali i da nije imao iskustvo kao što je to bilo ovog puta. Navodi i da je mladić M.M. koji je uhapšen u severnom delu Mitrovice najgore maltretiran.

„Što se tiče M.M.L., ja ne vidim drugi način nego da se to delo kvalifikuje kao pokušaj ubistva. Sva je sreća da je taj čovek ostao živ. Njega su udarali u glavu kundakom, nogama… Da nije sportista i da se nije bavio sportom kojim se bavi, on živ ne bi bio“ – naveo je Pavićević za Novosti.

„Vezivali su im ruke plastičnim vezicama, to je toliko stezano da se žale da ne osećaju palac. Imaju modrice, hematome po stomacima. Udarali su ih u predelu jetre, a sve to može da ostavi trajne posledice. A da ne pričamo o tome da su ih psovali, vređali. Znate šta, hapsite nekog i stavljate mu na teret krivično delo rasne, nacionalne i verske netrpeljivosti i onda mu psujete srpsku majku. To prevazilazi svako licemerje. Za deset godina nisam video ovako nešto. Nivo užasa i svega što su doživeli je nemoguće prepričati. Daj Bože da ti ljudi neće imati trajnih posledica. Pitanje je kako će oni da izleče svoje psihičke traume“ – naveo je Pavićević.

Novosti su objavile i Pavićevićev izveštaj u vezi sa posetama pritvorenima i u kakvom su stanju. Novosti navode da je upravo taj izveštaj u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu i izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku.

Podsetimo, dan ranije suspendovan je policajac Jedinice za brzo reagovanje u južnoj Mitrovici zbog snimanja uhapšenog.

Policijski inspektorat je preporučio suspenziju nakon što se među albanskim korisnicima društvenih mreža delio snimak muškarca koji sedi nag do pojasa, vezanih ruku iza leđa, dok mu je glava prekrivena materijalom crne boje, uz navode da se radi o privedenom Srbinu N.O. u severnom delu Kosovske Mitrovice. Identitet mladića je potvrdio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

U vezi sa ovim slučajem oglasio se u međuvremenu kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja.

„Republiku Kosovo svi cene kao najdemokratskiju državu na Balkanu, koja čuva i promoviše osnovne vrednosti i principe ljudskih prava.
Svaki zatvorenik ima svoja prava zagarantovana našim i međunarodnim zakonima, jer se suočava sa pravdom za zločine i kršenje zakona. Za nas je ovo osnovni princip koji važi za sve i bez obzira na etničku pripadnost“ – naveo je Svećlja.

On je dalje naveo da je putem medija video „pogrdni snimak“ uhapšenog.

„Snimanje uhapšenog ili zatvorenika je apsolutno neprihvatljivo i kažnjivo je svim raspoloživim zakonskim mehanizmima. Stoga sam, bez ikakvog oklevanja, juče pozvao Policijski inspektorat Kosova da odmah otpočne istragu o ovom slučaju“ – dodao je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.