Petković sa Srbima sa KiM: Neophodno sačuvati mir i stabilnost zarad opstanka srpskog naroda

Poručeno sa sastanka u Raški
Image
Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, razgovarao je večeras u Raški sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije o političko-bezbednosnoj situaciji, kao i nephodnosti da se sačuvaju mir i stabilnost „zarad opstanka i ostanka srpskog naroda na KiM“, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković je sa Srbima sa KiM razgovarao i o zabrani Prištine da se na KiM organizuje glasanje na izborima zakazanim za 17. decembar, čime se, kako se dodaje, „Srbima direktno krše sva garantovana prava“.

Srbi sa KiM preneli su Petkoviću da je važno omogućiti srpskom narodu da iskoristi svoje pravo glasa, a s tim u vezi, navodi se dalje, bilo je reči o „daljim koracima kako da im se omogući da iskoriste građansko pravo da glasaju 17. decembra“.

Posebno se razgovaralo o teškoj situaciji i položaju Srba severno i južno od Ibra i ugrožavanju njihovih osnovnih ljudskih prava, „usled institucionalnog nasilja, progona i brojnih eskalatornih poteza koje svakodnevno pokreće Aljbin Kurti i vlast u Prištini“.

Petar Petković je iskoristio priliku i izvestio Srbe sa KiM o poslednjoj rundi dijaloga u Briselu i razgovorima koji su pokrenuti o izradi Statuta Zajednice srpskih opština, kao i svim ostalim pitanjima o kojima Beograd pregovara sa Prištinom u okviru dijaloga.

Tema sastanka večeras u Raški, kako je saopštila Kancelarija za KiM bila je i novčana pomoć, radna mesta i dalja značajna ulaganja države Srbije na prostor Kosova i Metohije.

Kao problem je istaknut „pokušaj Prištine da zabrani infrastrukturne i stambene projekte kao i različite vidove socijalne pomoći namenjene najugroženijem stanovništvu“.

Na kraju je zaključeno da će država Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nastaviti da, „snažnim političkim i ekonomskim merama, pomaže i bori se za interese srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini“, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.