Počinje Pariski mirovni forum, prisustvuje i Vučić

Pariski mirovni forum koji okuplja predstavnike međunarodnih organizacija i lidere zemalja sveta, održava se danas i sutra u Parizu.
Image
Foto: Mohammed Badra/AFP/Getty Images

Ovogodišnje, šesto izdanje Pariskog mirovnog foruma pod nazivom “Traženje zajedničkog osnova u svetu suparništva”, posvećeno je najvećim izazovima današnjice i traženju efikasnih odgovora na najhitnije svetske izazove.

U fokusu dvodnevnog skupa je upravljanje posledicama višestrukih kriza na stanovništvo, saradnja kroz sukobe, preispitivanje globalizacije u polarizovanom svetu, kataliziranje klimatskih i ekoloških rešenja, obezbeđivanje bezbednijeg i etičnog digitalnog sveta, kao i negovanje inkluzivnijih i pravednijih društava.

Forum će biti otvaren predavanjem “Pariski pakt za ljude i planetu”, a uvodno obraćanje imaće predsednik Francuske Emanuel Makron.

Od šefova država govoriće i predsednik Gane Nano Akufo-Ado, predsednik Senegala Maki Sal, predsednik Kenije Vilijam Ruto, kao i premijer Barbadosa Mia Amor Motli.

Među govornicima su i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva, predsednik Svetske banke Adžej Banga, predsednik Instituta za ekonomski rast Nand Kišore Sing i generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Matias Korman.

Tokom dva dana biće održano 80 događaja.

Osim predstavnika međunarodnih organizacija i predsednika država, prisustvovaće čelnici nevladinih organizacija i fondacija, kompanija, verskih grupa, stručnjaci i novinari iz celog sveta.

Pariski mirovni forum, čiji je inicijator Emanuel Makron, održava se od 2018. godine sa ciljem da okupi sve aktere globalne uprave, a zasnovan je na ideji međunarodne saradnje kao ključnog faktora za suočavanje sa globalnim izazovima i osiguravanje trajnog mira.

Forum se organizuje u partnerstvu sa Međunarodnom agencijom za energetiku, EU, MMF, Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj, Organizacijom UN za obrazovanje, nauku i kulturu i UNDP.

Vučić se sastaje sa Makronom

Uoči početka Foruma, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa premijerom Kraljevine Belgije Aleksandrom Dekroom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Vučić je uoči posete Francuskoj izjavio da je Pariski forum prilika da se na marginama skupa i u miru razgovara sa mnogobrojnim svetskim liderima.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.