Politički komitet PSSE dao zeleno svetlo za prijem Kosova u Savet Evrope

Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) doneo je na današnjem sastanku u Parizu odluku da preporuči pozivanje Kosova u članstvo Saveta Evrope.
Image
Foto: PACE_News, X

Ova odluka objavljena je na nalogu tog komiteta PSSE na društvenoj mreži Iks.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Kresnik Ahmeti potvrdio je na društvenoj mreži Fejsbuk da je glasanje u Odboru Parlamentarne skupštine SE bilo uspešno za Kosovo.

„Mišljenje izvestiteljke Bakojani je upravo odobreno u Komitetu za politička pitanja i demokratiju Saveta Evrope. Ovo mišljenje preporučuje članstvo Kosova u Savetu Evrope bez ikakvih dodatnih preduslova. Nijedna od obaveza koje Kosovo mora da preuzme ne mora se ispuniti pre članstva. Čak se u tački 11 jasno navodi da se obecanje  mora ispuniti nakon članstva“, navodi se u objavi Ahmetija.

Dodaje da je sve predloge za postavljanje novih preduslova većina članova Odbora odbacila, što, kako navodi, pokazuje da bi Kosovo trebalo da postane članica u maju ove godine i da bi novi preduslovi bili nepravedni.

„Štaviše, mišljenje zahteva uklanjanje fusnote iz denominacije Kosovo, koja se koristi od 2008. godine u svakom izveštaju i komunikaciji o i sa Kosovom. Takođe, preporučuje se da Kosovo poziva kao država, prema članu 4. Statuta Saveta Evrope, a ne kao mesto (country), prema članu 5“, stoji u objavi.

Sledeći korak je razmatranje ove odluke na plenarnom zasedanju 18. aprila, navedeno je u objavi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.