Posmrtni ostaci vraćeni na staro srpsko groblje u Kosovskoj Mitrovici

Obavešten RTS, ali ne i svi lokalni mediji
Image
Foto: Kim

Na starom srpskom groblju u Kosovskoj Mitrovici ponovo su pokopani posmrtni ostaci izvađeni u oktobru prošle godine, tokom probijanja puta preko groblja za potrebe albanskih povratnika, čije su kuće obnavljale lokalne i centralne vlasti u Prištini, javlja RTS.

U prisustvu velikog broja građana Kosovske Mitrovice, ali ne i svih lokalnih medija, posmrtni ostaci su vraćeni na groblje uz parastos i pomen koji je služio sveštenik Srpske pravoslavne crkve, uz bezbednosno prisustvo policije koja većini prisutnih medija nije dozvolila da snime događaj.

Ostaje nepoznato zbog čega se lokalni mediji izuzimaju iz ovako značajnih događaja, koji se dešavaju u sredini iz kojih oni izveštavaju i koji u zajednici, s pravom, uživaju kredibilitet.

Zemljani put napravljen preko starog srpskog pravoslavnog groblja u severnom delu Kosovske Mitrovice, u neposrednoj blizini crkve Svetog Dimitrija, probijen je teškom mehanizacijom bez ičije dozvole, a radove su izvodili radnici, albanske nacionalnosti.

Nakon reakcija javnosti i Eparhije raško-prizrenske radovi su ubrzo obustavljeni, ali je šteta već bila načinjena i groblje oskrnavljeno.

Eparhija je saopštila da je reč je o starom groblju u Kosovskoj Mitrovici, većinski srpskoj opštini gde opštinsku vlast od maja prošle godine drže kosovski Albanci.

Iz Eparhije su tada upozorili da nekažnjeno skrnavljenje grobova pravoslavnih vernika na Kosovu intenzivno traje poslednje 24 godine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.