Predati potpisi za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici i Leposaviću

Inicijativne grupe predale su danas prikupljene potpise za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice i Leposavića predsednicima skupština ovih opština.
Image
Foto: Kontakt Plus

Članovi inicijativne grupe za smenu gradonačelnika u Opštini Severna Mitrovica, peticiju sa prikupljenim potpisima za tu svrhu predali su danas u 13.00 časova predsedavajučem Skupštine opštine, Nedžadu Ugljaninu.

„Mi smo odmah, kako to i predviđa Administrativno uputstvo, obavestili Ministarstvo administracije i lokalne samouprave, kao i Centralnu izbornu komisiju da smo primili peticiju od strane inicijativne grupe za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici. Sada je rok od tri dana da je dostavimo i mi ćemo to u zakonskom roku i završiti“, precizirao je za KoSSev predsedavajući SO Severna Mitrovica.

Inicijativna grupa prikupila je ukupno 4.148 potpisa.

Po rečima predstavnika grupe građana iz Leposavića koji su učestvovali u prikupljanju potpisa, sakupljeno je više od 2.689 potrebnih glasova. Peticija je predata predsedniku Skupštine opštine Leposavić, prenosi RTS.

Nešto ranije u zgradu opštine Leposavić ušli si i albanski gradonačelnici opština Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka, a povod sastanka koji je u toku nije poznat.

Očekuje se predaja peticije sa potpisima građana Zvečana i Zubinog Potoka.

Na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine u ove četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom za gradonačelnike su izabrani Albanci.

Izbore su bojkotovali Srbi zbog toga što Priština ne poštuje Briselske sporazume, zbog stalnih upada specijalnih jedinica Kosovske policije na sever Kosova i protivpravnih hapšenja Srba.

Na te izbore je izašlo samo oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, odnosno glasačko pravo je iskoristilo 1.567 građana, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu Kosova, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.