Predstava „Čekajući kraj partije“ premijerno izvedena u Gračanici

Predstava Narodnog pozorišta u Prištini „Čekajući kraj partije“ u režiji Nenada Todorovića, premijerno je izvedena sinoć, na sceni „Usnija“ u Gračanici.
Image
Foto: NPP

Predstava je inspirisana delima Semjuela Beketa „Čekajući Godoa“ i „Kraj partije“. Adaptaciju teksta uradili su Branislav Nedić i Nenad Todorović.

Nenad Todorović kaže da je predstava inspirisana realitetom života u kosovskom okruženju, gde su ljudi primorani na čekanje i pasivnost. Dodaje da je predstava izvedena na mestu nesreće, ukazujući na brutalnu artificijelnost postojanja nakon što je čovekovu kuću progutala zemlja.

„Onda je ostalo samo da čekamo. Ne Boga, kao što ga je Sem čekao. On je već sa nama. I on odavno strpljivo čeka na nas. A mi? Mi nestrpljivo čekamo prošlost u nadi da će budućnost što pre proći. I samo smo do pola u pravu. Kraj budućnosti je tu, iza ugla. Primorani na nedosušeno blatište, stojimo jedni pred drugima. Likovi primorani da se kreću kroz manični vrtlog žalosnog vašara. Pred gledaocem primoranim da godine geta vidi kao karusel svojih poraza“, rekao je Todorović.

Branislav Nedić je napomenuo da je važno pitanje gde danas raditi Beketa, ističući promašenost egzistencije u stalnom pasivnom čekanju, dok glavni likovi vape za pomoć, ali ne pomažu ni sami sebi.

„Ako nam daju – daju nam; ako ne – mi ćemo čekati. Gde dani deluju jednako i ne vidiš promene koje se svuda dešavaju. Gde vreme stoji jer teče… Gde to?
Počinjemo sa ‘Godoom’, završavamo sa ‘Krajem partije’. Jednostavno i jasno“, kazao je Nedić.

Scenografiju za predstavu „Čekajući kraj partije“ osmislili su Bisenija Tereščenko i Samuel Mgolombane, kostimografkinja je Jelisaveta Tatić Čuturilo, za scenski pokret zadužen je Nebojša Gromilić, a za muziku Vladan Pavić, Nenad Todorović i Nikola Stanković.

Glumačku ekipu čine Nikola Đorđević, Nikola Stanković, Milan Popović, Đorđe Velimirović i Snežana Džogović.

Muzičku pratnju čine Vladan Pavić, Aleksa Mirić i Luka Stojanović.

Nakon premijere u Gračanici, prva repriza predstave „Čekajući kraj partije“ biće izvedena sutra, 23. juna, u dvorištu OŠ „Sveti Sava“ u Plemetini. Druga repriza biće održana u ponedeljak, 24. juna, na sceni „Mali Zvečan“ u Zvečanu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.