Čelnici Srpske liste obavestili Vučića da nastavljaju sa protestima na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i čelnici Srpske liste razgovarali su danas o trenutnoj situaciji na severu Kosova. Obavestili su Vučića da će nastaviti sa protestima.
Image
Foto: RTS/video crop

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije rekli su nakon razgovora sa Vučićem da su došli u Beograd kako bi predsednika obavestili o izuzetno teškoj situaciji ne samo na severu, već i južno od Ibra.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, rekao je da su doneli snimke na kojima se jasno vidi da uhapšeni R.P. i D.O. nisu ugrozili nikoga, a ponajmanje vojnike KFOR-a.

„Oni su pružili pasivni otpor, koji je svuda u svetu dozvoljen, njihova jedina krivica je što su Srbi. Tražili smo od predsednika da se prestane sa progonom srpskog naroda od strane Prištine, sa progonom ljudi koji su prošle godine bili na barikadama i koji su protestovali ove godine“, kazao je Rakić.

Istakao je da su ponovili zahteve koje su izneli specijalnim izaslanicima EU i SAD – Miroslavu Lajčaku i Gabrijelu Eskobaru – da se ZSO mora što pre formirati i da se povuče specijalna jedinica Kosovske policije iz opštinskih zgrada na severu.

Bivši gradonačelnik Zvečana, Dragiša Milović, rekao je da se Srbi zalažu za mirno rešenje i kompromise.

„Obavestili smo predsednika da nastavljamo naše mirne, građanske, demokratske proteste. Danas je 17. dan, po kiši i suncu naši građani 24 sata istrajavaju u svojoj legitimnoj, legalnoj borbi za svoja osnovna ljudska prava. Zaposleni u našim lokalnim samoupravama već 17 dana ne mogu na svoja radna mesta. Takođe, škole su i dalje ograđene bodljikavom žicom“, dodao je Milović.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.