Prepun hram Svetog Dimitrija na Bogojavljenje

Povodom velikog praznika SPC, Bogojavljenja, u svim srpskim sredinama na KiM, služena je sveta, praznična liturgija uz veliko osvećenje vode.
Image
Foto: TV Most

U prepunom hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, svetu arhijerejsku liturgiju sa osvećenjem vodice, služio je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije uz sasluženje lokalnog sveštenstva.

On je u besedi poručio da svi koji smo kršteni treba da živimo svoju veru, da živimo takav život da se više ne prljamo grehom, naročito da nemamo zavist, mržnju, ljubomoru, već da naše srce bude ispunjeno ljubavlju, smirenjem, praštanjem i poslušanjem crkvi i Gospodu.

,,Sabrali smo se svi u hramu Božjem da prinesemo Bogu molitvu blagodarnosti, primimo pričešće i budemo pokropljeni svetom vodicom, ponesemo je kućama svojim da bi blagoslovili domove i sve svoje“, rekao je vladika Teodosije.

Osveštana voda koju vernici uzimaju i nose kući, smatra se dragocenom i lekovitom.

Pravoslavni vernici su, širom KiM, upriličili i tradicionalno plivanje za Časni krst.

Iako je najpre otkazano, zbog bezbednosnih razloga, plivanje za Časni krst na jezeru Gazivode će se ipak održati, u organizaciji Doma kulture ,,Stari Kolašin“, pod pokroviteljstvom Opštine Zubin Potok.

TV Most


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.