„Priština ne želi da integriše srpski narod na Kosovu već da otme njegovu imovinu“

Povodom intervjua za list Danas glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom, Besnika Bisljimija, oglasio se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.
Image
Foto: Tara Radovanović/Tanjug

Petković je u saopštenju za javnost naveo da je Bisljimi uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine “izgovorio niz najgrubljih neistina, što je inače njegov pregovarački stil i jedan od razloga zbog kojih proces normalizacije odnosa konstantno tapka u mestu ili nazaduje”.

„Besljimi govori o želji Prištine da integriše naš narod na Kosovu, a zapravo jedino što žele jeste da otmu njegovu imovinu, kao i da nakon što proteraju Srbe integrišu praznu i etnički očišćenu srpsku teritoriju“, poručio je Petković.

On je kazao da “tu nameru Priština i ne skriva, jer se po direktnom nalogu Kurtija i Bisljimija srpskom narodu uskraćuju lekovi, osnovne životne namirnice i udžbenici, puca u srpsku decu i svakodnevno hapse nedužni Srbi”.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da “Priština više od deset godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, iako je to Kurtiju i Bisljimiju najveća obaveza u dijalogu”.

„Zato Bisljimi beži od teme ZSO kao đavo od krsta, praveći se da ta obaveza Prištine ne postoji. Međutim, taj manir neće proći kod posrednika u dijalogu, jer su oni svesni nekredibilnosti i prevrtljivosti pregovarača Prištine, a imaju i jasan pregled ispunjenosti tačaka svakoga sporazuma“, rekao je on.

Petković je naglasio da “mit o kriminalizovanom severu Kosova na kojem Bisljimi insistira” predstavlja “potpunu izmošljotinu, jer je to bilo mirno mesto za život pre nego što su tamo upućene Kurtijeve falange da sprovode kampanju zastrašivanja i terorisanja Srba”.

Bisljimi: Beograd nas sprečava da integrišemo Srbe na Kosovu


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.