Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Priština: Skup podrške veteranima nekadašnje OVK

Više hiljada građana na Trgu Skenderbeg u Prištini protestovalo protiv Vlade i nacrta zakona o minimalnoj zaradi usvojenog u Skupštini, a kojim nisu obuhvaćena primanja veterana nekadašnje OVK.
Image
Foto: Anadolija/Erkin Keçi

Organizatori protesta bili su predstavnici civilnog društva, a isti su podržali Organizacija veterana OVK, Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova.

Okupljeni su nosili albanske, kosovske, američke i zastave OVK. Uzvikivali su „Dole Vlada“.

Pored toga što su izostavljeni iz Zakona o minimalnoj zaradi, okupljeni su negodovali i zbog objavljenih audio-snimaka na kojima se čuje kako Mimoza Kusari-Ljilja iz pokreta Samoopredeljenje razgovara o veteranima OVK sa Slavkom Simićem iz Srpske liste.

Jedan od govornika na protestu, predsednik Udruženja porodica nestalih lica na Kosovu “Glas roditelja” Bajram Ćerkini, poručio je Vladi Kosova da više ne priča bajke.

„Ne možeš da lažes one koje si lagao pre dve i po godine gospodine premijeru. I oni su postali svesni ko je Aljbin Kurti. Budite jaki (veterani), takvi kakvi ste, govorite kako treba da se radi, jer je ovo malo, šta treba sutra uraditi ukoliko ne shvate. Ovaj protest je mali, treba da bude i drugih protesta“, kazao je Ćerkini.

Borac nekadašnje OVK, Avni Ajeti, rekao je da niko nije verovao da će posle skoro 25 godina od sukoba na Kosovu morati da se protestuje za slobodu i prava veterana.

„Danas smo ovde ispred Vlade nezavisnog Kosova, koje smo krvlju i žrtvom oslobodili, a u kojem se u vezi veterana OVK i dalje pitaju srpski kriminalci što ubijaju i tuku naše policajce na severu. Mi smo čak i iznenadne napade neprijatelja pretvorili u kontranapad, zato smo ovde da slobodnim govorom odgovorimo na ovaj nedostojan tretman koji se graniči sa izdajom“, dodao je Ajeti.

Naglasio je veterani pozivaju kosovsku predsednicu Vjosu Osmani da ne potpiše novi zakon o minimalnoj zaradi, jer će se u suprotnom suočiti sa stalnim protestima.

Na kraju polusatnog protesta u centru Prištine, učesnici su se mirno razišli.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.