Rama: Ne smeju se dozvoliti novi sukobi na Kosovu

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da se ne smeju dozvoliti novi sukobi na Kosovu koji bi narušili sve ono što je do sada urađeno na planu regionalne saradnje.
Image
Foto: Zvanični Tviter nalog Edija Rame

Rama je u postu na Tviteru naglasio da je vreme da se preduzmu konkretne akcije kako bi se očuvala stabilnost.

„Dobra vest o napretku ideje o konferenciji na najvišem nivou, bez roka, do postizanja punog sporazuma o primeni francusko-nemačkog plana između Kosova i Srbije, koji je danas podržao i sam predsednik Šarl Mišel“ – naveo je.

„Naš region ne može biti povučen u besmisleni i apsurdni sukob, gde se igra vatrom nacionalizma stvarajući svakodnevno razloge za sukob, postupcima i nečinjenjem, optužbama i kontratužbama koje svakodnevno pogoršavaju situaciju na severu Kosova i podrivaju temelje izgrađene s velikim naporom regionalne saradnje“, smatra Rama.

Premijer Albanije kaže da, kada je tema bila priprema novog plana finansijske i ekonomske podrške za zemlje našeg regiona u Briselu, sever Kosova pruža svetu „crno-belu sliku“.

„Kada se Albanija priprema da bude domaćin prvog samita Berlinskog procesa na Zapadnom Balkanu; kada svi moramo biti ujedinjeni kako bismo unapredili ovaj vitalni proces za našu zajedničku evropsku budućnost, jačajući naše veze, našu ekonomiju, naše zajedničko tržište, sever Kosova pruža svetu projekciju crno-belog filma starog Balkana, koja može da zabavlja samo cinične gledaoce na istoku od granica Evropske unije“, piše Rama.

Rama je zatražio od kosovskih političara da delima pokažu da pripadaju Berlinskom procesu.

„Kosovski političari danas moraju da dokažu delima, a ne rečima da ovaj region pripada Berlinskom procesu, a ne snovima Kremlja, i Kosovo ne može biti nesvesno tkivo na koje se ti snovi projektuju, dok se nekima od njih čini da slikaju herojsku sliku istorije na severu Republike“, napisao je Rama.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.