Regionalni direktor PAK-a: Nije nam cilj da uznemirimo građane, već da se biznisi na severu registruju po zakonu

Sa proverom počeli prošle nedelje
Image
Foto: Kontakt Plus

Inspektori Poreske administracije Kosova (PAK) obilazili su danas privredne subjekte u Severnoj Mitrovici, uz asistenciju pripadnika Kosovske policije, kako bi izvršili proveru da li su registrovani u kosovskom sistemu. Ovaj proces je započet prošle nedelje, kada su inspektori PAK-a posetili Bošnjačku mahalu i kontaktirali vlasnike različitih biznisa, potvrdio je za Kontakt Plus, regionalni direktor Poreske administracije Kosova (PAK), Besim Haljilji (Halili).

Prema njegovim rečima, cilj poseta nije da uznemiri građane, već da se osigura da svi privredni subjekti deluju u skladu sa zakonskim propisima.

„Samo želimo da proverimo da li su biznisi registrovani ili ne. Oni koji nisu registrovani, moraće to da urade, ako žele da rade po zakonu. To je jedini cilj, ništa drugo“, kaže Haljilji.

Dodaje da su prilikom posete, vlasnicima dali rok od nedelju dana da registruju svoj biznis. Međutim, PAK će biti fleksibilan prema onima koji zatraže dodatno vreme za registraciju.

„Prošle nedelje dali smo rok nedelju dana, ali tu nije tačka. Ako vlasnik traži više dana, omogući ćemo mu to. Samo moraju da se registruju, da plate porez po zakonu poreske administracije“, navodi Haljilji i naglašava da je registracija besplatna.

Upozorava da će, ukoliko vlasnik sam ne registruje svoj biznis, PAK to učiniti. Ukoliko do toga dođe, vlasnicima sledi novčana kazna.

„Mi kao poreska ne želimo to da uradimo, jer po takvoj registraciji odmah sledi novčana kazna u iznosu od 500 evra zato što je poslovao bez fiskalnog broja. Ne želimo nikog da kažnjavamo, želimo da se registruju i da počnu da plaćaju porez“, ističe Haljilji.

Navodi da je u Bošnjačkoj mahali polovina biznisa registrovano, a oni koji to nisu, već su započeli proces registracije.

„Sve biznise koji se nalaze u Bošnjačkoj mahali smo posetili i oni koji nisu, čekamo da ove nedelje registruju svoj biznis“, kaže.

Plan PAK-a je da obiđe sve biznise na severu Kosova i osigura da svi budu registrovani po zakonu.

„Imamo nekoliko žalbi od vlasnika biznisa na severu koji su registrovani. Dođu i žale se kako oni uredno plaćaju porez, a vlasnik pored njih nije registrovan. To nije fer i korektno za Poresku administraciju i za biznise koji su fer i korektni. Želimo da osiguramo ravnopravne uslove za sve biznise i da obezbedimo da se zakon poštuje“, zaključio je Haljilji.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.