RIK: Birači sa Kosova moći će da glasaju u Vranju, Kuršumliji, Raški i Tutinu

Iz Republičke izborne komisije je saopšteno da nema uslova da se na Kosovu i Metohiji sprovedu izbori, te da će birači sa KiM moći da ostvare svoje pravo u Vranju, Kuršumliji, Raški i Tutinu.
Image
Foto: Kontakt Plus (arhiva)

Lokalne samouprave odrediće naknadno na kojim biračkim mestima će 17. decembra glasati građani sa Kosova i Metohije.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je kazao da su prethodno Kancelariji za KiM uputili dopis o načinima da se omogući glasanje na toj teritoriji na predstojećim izborima.

„Obavešteni smo potom od strane Kancelarije da nije moguće realizovati izborni postupak na Kosovu koji bi bio u skladu sa zakonskim propisima, jer prištinske institucije na čelu sa Aljbinom Kurtijem glasanje uslovljavaju priznanjem samoproglašene nezavisnosti Kosova i odbijaju da obezbede delovanje Misije OEBS koja asistira u izborima još od 2012. godine“, rekao je Dimitrijević.

Članovi Republičke izborne komisije Nemanja Stanković, Miroslav Vasić i Željka Radeta, komentarisali su pomenutu odluku tela koje predstavljaju.

Stanković je predložio da se RIK obrati Vladi Republike Srbije kako bi ona stupila u kontakt sa UNMIK-om i ostalim organizacijama, te da se ne odreknu olako glasanja na Kosovu i Metohiji.

Vasić je rekao da nije jasno kome se Kancelarija za KiM obratila i kakav je odgovor dobila, te naglasio da postoje međunarodni garanti raznih sporazuma i da ne treba preći olako preko ovog izmeštanja biračkih mesta.

Radeta je kazala da od 2022. godine OEBS nema ulogu u izborima, da je Kancelarija za KiM navela razloge u svom dopisu zašto da nema mogućnosti da se izbori tamo održe i da je odluka o izmeštanju glasanja „jedina ispravna i moguća“.

Na današnoj sednici RIK saopšteno je da je podneta lista sa 250 kandidata koja ispunjava sve uslove za proglašenje, te da je uz nju predato 11.597 izjava o podršci građana, a naknadnim prebrojavanjem je utvrđeno da je predato 10.534 valjanih potpisa.

RIK je na sednici konstatovala i više ostavki na mesta u opštinskim izbornim komisijama.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.