Rode: Postoji problem u uredbi o zabrani dinara i načinu sprovođenja odluke

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode izjavio je da postoji problem u uredbi Centralne banke Kosova (CBK) o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i načinu sprovođenja te odluke.
Image
Foto: Ambassador Jörn Rohde, X

Jern Rode je rekao i da nije suština u nejasnim deklaracijama za prelazni period od mesec, dva ili tri, već u tome da li će Srbi ove ili sledeće nedelje dobiti penziju ili platu.

„Ako imate rešenje, ja sam poslednji koji bi ga kritikovao, ali videli smo zahteve i međunarodnih predstavnika i onih koji su pogođeni odlukom. Onda se odjednom, korak po korak, pojavljuju nove objave. Prvo mesec dana, sada tri meseca. Ono što nam je potrebno je jasnoća“, rekao je Rode za Nacionale.

Komentarišući saopštenje CBK da je već preduzela i preduzima dodatne mere za lakše sprovođenje uredbe o zabrani korišćenja srpskog dinara, u najkraćem mogućem roku, koje ne može trajati duže od tri meseca, Rode je rekao da Priština ima puno pravo da razvija svoj monetarni suverenitet, ali je problem, prema njegovim rečima, u načinu sprovođenja uredbe i samoj odluci.

„Nemačka je jedan od najbližih partnera Kosova. Prošle nedelje, nemački ministar odbrane je bio ovde i rekao je: Vi imate pravo da sprovedete ovu odluku, ali uradite to sa dužim planom implementacije, i to tako da svi budu obavešteni i da se niko ne plaši. Još ne vidim da smo došli do ovog koraka“, rekao je nemački ambasador.

On je istakao da Nemačka, kao i zemlje Kvinte, želi da Priština ostvari „svoj puni suverenitet“, ali da kritikuju jednostrano delovanje i nedostatak koordinacije.

„Opet imate jednostrani korak koji je najavljen vrlo brzo i kratko. I uzmimo za primer licenciranje banke. Licenciranje banke se ne obavlja za dva ili tri dana. Postoji proces. Procesi zahtevaju vreme. I rekao bih da kada imate plan, prvo postavite plan, a zatim odredite vremenske okvire. A ne obrnuto, prvo rokovi, pa planovi“, rekao je Rode.

Tanjug/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.