RSE: Optužnica protiv Radoičića na Kosovu ‘u prva tri meseca’ naredne godine

Očekuje da će pravosudne institucije Kosova u prva tri meseca 2024. podignuti optužnicu protiv bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, osumnjičenog za organizovanje napada u Banjskoj.
Image
Foto: Arben Hoti, RSE

Izvori RSE-a iz pravosudnog sistema na Kosovu navode da se vodi intenzivna istraga u ovom slučaju, te da će tokom naredne godine biti podignute i optužnice za osobe koja su učestvovale u napadu.

Stručnjaci u oblasti pravosuđa ukazuju da je slučaj Banjska jedan od složenijih u kosovskom pravosudnom sistemu i dodaju da je potrebno vreme kako bi se on istražio.

Dva meseca nakon napada u Banjskoj, bivši glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Šućri Sulja (Shyqyri Syla), ocenjuje da Specijalno tužilaštvo Kosova ne kasni s podizanjem optužnice jer je, kako napominje, taj slučaj „veoma komplikovan“.

„Ovaj slučaj zahteva puno dokaza, koji se moraju analizirati kao formalni i materijalni dokazi, veliki broj svedoka i smatram da nema zastoja. Postoje i različite ekspertize koje treba uraditi. Mislim da je to u skladu sa normalnom i realnom procedurom“, kaže Sulja.

On navodi da dokaze pred sudom treba predstaviti na dostojan način, te veruje da će brza saradnja policije i tužilaštva dati pozitivne rezultate.

„Posebno znači momentalno određivanje tužioca, jer ćemo imati profesionalnu optužnicu, optužnicu zasnovanu na dokazima, kojoj niko, pa ni Radoičić, neće moći da se suprotstavi“, navodi Sulja.

On ocenjuje i da može doći do eventualnog odlaganja podizanja optužnice jer se istraga mora proširiti kako bi se „dokazala i umešanost države Srbije“.

„Ovde se ne radi samo o klasičnom terorističkom aktu, jer je sa ovim terorističkim aktom povezano i nekoliko drugih radnji, kao što je snabdevanje oružjem, podstrekivanje, podržavanje i planiranje terorizma. Sve ovo predstavlja problem tužiocu da prikupi činjenice za utvrđivanje svih radnji tog krivičnog dela“, rekao je on.

Sličan stav iznosi i bivši tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Sulj Hodža (Sylë Hoxha).

„Potrebno je mnogo rada, pravno-međunarodna saradnja, ali i ovde na Kosovu. Bilo je tu nekoliko ljudi, bio je to veliki prostor na kome su delovali i zato je potrebno vreme. Potrebni su i drugi ubedljivi dokazi, dokazi na kojima treba da se zasniva optužnica“, kaže Hodža.

Prema izvorima RSE-a u policiji, do sada je identifikovano 38 osoba koje su bile deo oružane grupe koja je izvršila napad u Banjskoj, ali se traži hapšenje 31 osobe.

U pritvoru se već nalazi nekoliko osoba, s kojima u vezi se istražuju dokazi.

„Verujem da ima dovoljno dokaza da se podigne jaka i neosporiva optužnica“, kaže bivši tužilac Hodža.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je u ranijem intervjuu za RSE rekao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova tražiti izručenje Radoičića iz Srbije, kao i „svih onih koji su bili uključeni u planiranje i realizaciju terorističke akcije“ u Banjskoj. Svečlja je tada rekao i da je istraga pokazala da je u napadu na Banjsku učestvovalo više od 80 ljudi.

Međunarodna policijska organizacija (Interpol) raspisala je poternicu za Milanom Radoičićem zbog dešavanja u Banjskoj. To je 7. decembra za RSE potvrdio ministar u Vladi Kosova Nenad Rašić.

Kako je objasnio, poternica raspisana na osnovu zahteva Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, posredstvom UNMIK-a (Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu) jer Kosovo nije član Interpola.

S druge strane, Interpol nije konkretno odgovorio na upit RSE-a da li je raspisana poternica za Radoičićem, ali je napomenuo da ta organizacija raspisuje takozvane crvene poternice za nekom osobom, a ne nalog za hapšenje.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.