Sastanak Petkovića i ambasadorke Konrad

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Ankom Konrad.
Image
Foto: Kancelarija za KiM

Petković je sa Konrad razgovarao o političko – bezbednosnoj situaciji u pokrajini i poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, nedavno održanoj u Briselu.

Istakao je da je tema razgovora u Briselu bila “potpuno nerazumna i opasna odluka Aljbina Kurtija da zabrani dinar i na taj način dovede u pitanje isplate plata, penzija i socijalnih primanja za 100.000 Srba i drugih nealbanaca u pokrajini”.

Naglasio je da ova odluka, takođe, onemogućava i funkcionisanje škola, bolnica, vrtića i drugih srpskih institucija, kojima je uskraćena mogućnost za nabavku osnovnih sredstava, ali i za izmirivanje mesečnih obaveza.

“Jasno je da je pravi razlog odluke o ukidanju dinara kao sredstava plaćanja i platnog prometa sa centralnom Srbijom, proterivanje Srba iz pokrajine i ukidanje institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji”, upozorio je Petković.

Dodao je da Priština ovom odlukom namerava da potpuno zatvori temu formiranja Zajednice srpskih opština jer je, kako navodi, prema do sada potpisanim sporazumima, finansijska podrška Srbima predviđena kroz finansiranje institucija od strane Beograda.

Takođe je naglasio i da će Beograd nastaviti da insistira na formiranju ZSO, kao i da će tražiti trajno i održivo rešenje za ovaj problem.

“U tom smislu, neophodno je da Banka Poštanska štedionica i poslovnice Pošte nastave da posluju na KiM, što je jedini način da se Srbima obezbede isplate njihovih zarada i svih ostalih primanja”, rekao je Petković.

Nedolaskom Besnika Bisljimija u Brisel “Priština je nastavila da opstruira dijalog i ugrožava  napore u normalizaciji odnosa u pokrajini, dok je Beograd, kao i uvek do sada, pokazao da smatra da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda“, zaključio je Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.