Sednica SO: Dizajnira se novi grb i simbol Severne Mitrovice

Sednica Skupštine Opštine Severna Mitrovica, prekinuta je ranije nego što je to bilo planirano, jer su pojedini odbornici napustili sednicu.
Image
Foto: Kontakt Plus

Od osam predviđenih tačaka, raspravljalo se samo o tri, dok je doneta jedna odluka koja zapravo i nije bila na dnevnom redu, a tiče se izrade novog grba i simbola Severne Mitrovice.

Odluka o izradi novog grba i simbola izglasana je na predlog gradonačelnika Severne Mitrovice, Erdana Atića.

„Danas je izglasana ova odluka na inicijativu gradonačelnika i formiraće se radna grupa za izradu grba i simbola grada Severne Mitrovice. Ovo je bila druga tačka dnevnog reda“, kazao je za KoSSev predsedavajući SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin nakon završene sednice.

Komisija će, dodaje, nakon što je skupština formira, raspisati konkurs i proceniti koji je rad najbolji. Dodeliće se i nagrade za prva tri mesta.

Članovi ove komisije neće biti samo predstavnici Skupštine opštine, tj. među njima će se naći i umetnici, kazao je Ugljanin.

Prethodno promenjen i pečat

Početkom juna meseca, odnosno ubrzo nakon što je preuzeo dužnost gradonačelnika Severne Mitrovice, Erdan Atić je doneo odluku da promeni opštinski pečat i to od „Administrativna kancelarija“ u „Republika Kosovo – Opština Severna Mitrovica“.

Potom su postavljene table sa kosovskim simbolima i kosovske zastave ispred opštinskog objekta.

Atić o ovom pitanju nije razgovarao sa odbornicima u skupštini, kazao je još juna meseca Ugljanin.

Sednica prekinuta, pojedini odbornici izašli

Za današnje zasedanje SO Severna Mitrovica, prethodno je najavljeno osam tačaka. Zasedanje je, međutim, prekinuto u trenutku kada se stiglo do četvrte.

Pojedini odbornici iz različitih partija odlučili su da tada napuste sednicu, tvrdi Uglajnin.

„Kada je došlo do četvrte tačke dnevnog reda, onda su pojedini odbornici odlučili da napuste sednicu. Došlo je do neispunjavanja kvoruma i ja sam kao predsedavajući bio primoran da po zakonu prekinem dalji rad“, naveo je on.

Tvrdi i da mu nije jasno zašto je deo odbornika napustio sednicu.

„Nisu naveli nikakav razlog, to je sigurno bio politički čin i politička strategija. Ne mogu da tvrdim tačno zbog čega su napustili, ali nije bilo nikakvih naznaka kada sam razgovarao sa njima da će do ovoga doći“, ocenio je Ugljanin, ne iznoseći više detalja.

Razgovaraću sa Atićem, ako se ne usaglasimo, sledi „totalna blokada“

Podsetivši da svojevrsni „sukob“ već duže vreme traje između Skupštine opštine i gradonačelnika, Ugljanin je najavio da će sledeći korak biti da razgovara sa Erdenom Atićem.

„Ja ću održati razgovore sa gradonačelnikom da vidimo kako ćemo dalje sprovoditi odluke izvršne i zakonodavne vlasti, jer ne želimo da budemo u procesu blokiranja“, kazao je on.

A ukoliko se ne uspostavi saradnja između gradonačelnika i skupštine Severna Mitrovica, Ugljanin upozorava da će doći do „totalne blokade“.

„Neće moći da prođe nijedan zahtev koji bude dolazio od strane izvršne vlasti – što faktički znači jedna vrsta blokade“, navodi on.

Sa druge strane, poručuje da će institucija kojom predsedava nastaviti svoj rad.

„Mi nastavljamo svoj rad, sigurno da neće biti raspuštanja skupštine, mi ćemo nastaviti rad sa svojim tačkama dnevnog reda“, poručuje Ugljanin.

Još jedna sednica do kraja godine, razgovaraće se o bezbednosnoj situaciji

Iako je na prethodnoj 22. sednici SO Severna Mitrovica najavljena rasprave o bezbednosnoj situaciji na Severu Kosova, Ugljanin kaže da su tu tačku ponovo odložili.

„Iako smo na prošlom zasedanju najavli ovu tačku, to smo ostavili za sledeću sednicu, odnosno za kraj godine“, kazao je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.