SO Severna Mitrovica: Diskusija o izmeni opštinskog statuta, finansijama, uslugama…

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica diskutovalo se o izmeni opštinskog statuta, finansijama, uslugama...
Image
Foto: Kontakt Plus

Događaj je počeo minutom ćutanja zbog pogibije pripadnika Kosovske policije Afrima Bunjakua tokom oružanog sukoba 24. septembra u Banjskoj, kada su stradala i trojica Srba.

Na dnevnom redu bile su sledeće tačke:

  • usvajanje zapisnika sa prethodne sednice,
  • formiranje Radne grupe za izmenu Statuta Opštine Severna Mitrovica,
  • predstavljanje finansijskog izveštaja za period januar-septembar 2023. godine,
  • prenos neutrošenih sopstvenih prihoda u opštinski budžet za 2024. godinu,
  • nacrt uredbe o opštinskim uslugama,
  • nacrt uredbe o uslovima i kriterijumima za dodelu subvencija i grantova,
  • predstavljanje šestomesečnog izveštaja o radu Odbora za zajednice i
  • zahtev za finansijsku podršku u cilju organizovanja Bijenala štampe u Mitrovici i
  • razno.

Predsedavajući SO Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin i njegov zamenik Skender Sadiku su raspravljali o tome što se u poslednjih nekoliko meseci često menja najavljeni dnevni red.

Potom se povela diskusija o izmeni Statuta Opštine Severna Mitrovica.

Sadiku je naglasio da se izmene i dopune tog akta mogu pokrenuti od strane gradonačelnika ili jedne trećine odbornika u lokalnoj skupštini ili peticijom 15% građana sa pravom glasa.

„Ne držite se procedura i ja neću da budem deo toga. Bićete odgovorni za to što radite“, poručio je Sadiku kolegama odbornicima.

Ugljanin je na to odgovorio da će biti formirana komisija sastavljena od članova partija koje su deo lokalne skupštine, da će biti održana javna rasprava i da neće biti kršenja zakona.

„Statut koji je imamo sada skrojen je od strane Srpske liste i nije u skladu sa propisima Ministarstva administracije lokalne samouprave. Osmišljen je prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, bez simbola Kosova itd. Tražićemo da nam MALS, nevladine organizacije i građani pomognu u izmeni Statuta Opštine Severna Mitrovica“, kazao je Ugljanin.

On je saopštio i to da je “gradonačelnik do sada imao ovlašćenje dato od strane odbornika da radi šta god želi”.

Zato je predložio kolegama u skupštini da podrže nacrt uredbe o opštinskim uslugama koja bi, prema njegovim rečima, regulisala to pitanje i doprinela da Severna Mitrovica funkcioniše isto kao ostale lokalne samouprave na Kosovu.

Odbornici su usvojili njegov predlog.

Nakon toga, direktorka opštinskog odeljenja za finansije Mevljude Peci Šalja predstavila je prisutnima izveštaj za period od januara do septembra 2023. godine.

Šalja je podsetila odbornike da budžet Opštine Severna Mitrovica za tekuću godinu iznosi 5.892.819 evra.

Od te cifre za plate i dodatke se izdvaja 3,05 miliona evra, dok je za kapitalne investicije opredeljeno 2,19 miliona evra, navela je ona.

Šalja je predložila da oko 117.000 evra sopstvenih prihoda bude prebačeno u opštinski budžet za narednu godinu.

Odbornici su podržali taj predlog, a potom raspravljali o nedostatku zapisničara koji bi beležio sve što se dešava tokom skupštinskih sednica, kao i o tome što još uvek nije isplaćena novčana pomoć oštećenima u januarskim poplavama.

Današnjoj sednici SO Severna Mitrovica osim odbornika prisustvovali su gradonačelnik Erden Atić, njegova zamenica Katarina Ađančić, predstavnici nevladinih organizacija i medija.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.