Šahin: Ne smeju nevini životi da budu cena političke paralize dijaloga

Američka demokratska senatorka iz Nju Hempšira, Džin Šahin, članica Odbora za spoljnopolitičke odnose Senata, osudila je prošlonedeljni oružani sukob u Banjskoj.
Image
Foto: AP/Mariam Zuhaib

Ona je za Glas Amerike kazala da je potrebno da se Beograd i Priština što pre vrate dijalogu o normalizaciji odnosa kako bi se izašlo iz ćorsokaka i sprečila dalja eskalacija nasilja.

„Najoštrije osuđujem napad na Kosovsku policiju do kojeg je došlo prošlog vikenda. Saosećam se sa porodicom Afrima Bunjakua, policijskog narednika koji je izgubio život u bezumnom činu nasilja, kada su povređena još trojica policajaca. Odgovorni za ovaj brutalni napad treba da budu izvedeni pred lice pravde. Nažalost, ova situacija je još jasnije ukazala na ćorsokak između Kosova i Srbije“, navela je Šahin.

U oružanom sukobu koji se dogodio 24. septambra u Banjskoj ranjena su tri pripadnika Kosovske policije, a ubijena su najmanje trojica muškaraca srpske nacionalnosti.

Prištinske vlasti su kao organizatora napada označile potpredsednika Srpke liste Milana Radoičića i navele da on ima podršku zvaničnog Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je ubistvo policajca i je optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je najodogovorniji za nasilje koje se dogodilo.

„Iako pozdravljam poteze preduzete ranije ove godine, kada su obe zemlje pristale na plan koji bi pomogao da se osigura mir u regionu i ojačaju perspektive za članstvo u Evropskoj uniji, sa žaljenjem konstatujem da predsednik Vučić i premijer Kurti i dalje odbijaju da pokažu spremnost da traže trajno rešenje“, ocenila je senatorka Šahin.

Do napada na kosovske policajce došlo je deset dana nakon još jedne neuspele runde pregovora Vučića i Kurtija u Briselu.

I tada su se dve strane uzajamno optuživale za odgovornost za to što proces stagnira.

„Tragedija koja se desila u nedelju ukazuje na realnu opasnost od nečinjenja. Ne smemo da dozvolimo da još nevinih života plati cenu političke paralize. Pozivam lidere Srbije i Kosova da rade sa SAD i EU na tome da prioritet budu diplomatski napori kako bi se izbeglo dalje nasilje, kao i da se odmah vrate dijalogu o normalizaciji odnosa“, poručila je Šahin.

Senatorka Šahin je prethodnih meseci često govorila o potrebi da se spreči eskalacija nasilja na Kosovu.

Krajem juna je bila potpisnica pisma upućenog administraciji predsednika Džozefa Bajdena u kojem se tražilo da kao jedan od prioriteta označi sve lošiju bezbednosnu situaciju između Kosova i Srbije.

Prošle godine, Šahin je kao članica delegacije Kongresa posetila Balkan.

Na njen zahtev, Odbor za spoljnopolitičke odnose Senata je u maju održao pretres na temu situacije na zapadnom Balkanu.

To je došlo nakon obnovljenog dvopartijskog nastojanja predvođenog Šahin da se usvoji zakonski predlog koji bi promovisao saradnju između SAD i zapadnog Balkana.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.