Sever Kosova: Pokušana predaja zahteva za razrešenje gradonačelnika, zahtevi nisu primljeni

U četiri opštine na severu Kosova pokušana je predaja zahteva za razrešenje gradonačelnika u skladu sa administrativnim uputstvom kosovskih vlasti.
Image
Foto: TV Most

Međutim, predaja zahteva je onemogućena, odnosno odbijen je prijem zahteva – javlja Kosovo online.

Kontakt plus nije pozvan da medijski proprati predaju zahteva, koju jesu pratili Kosovo online i TV Most.

„Mi smo danas u svojstvu građana došli da predamo inicijativu za smenu gradonačelnika opštine Severna Mitrovica. Hteli smo to da uradimo, kao i naši sugrađani iz opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Nakon više sati pregovora sa organima Opštine Severna Mitrovica, mi ovu inicijativu nismo mogli da predamo. Napomenuli smo zakon o lokalnoj samoupravi, administrativno uputsvo o minimalnim standardima, administrativno uputstvo o transparentnosti rada opštine i planu učešća građana koje je ova opština usvojila pre nekih dve godine i da na osnovu svih zakona i uputstava mi kao građani imamo pravo da predamo inicijativu. Naša inicijativa je odbijena i nije prihvaćena kao takva“, rekla je Sanja Krtinić u izjavi za Kosovo online i TV Most.

„Ovo je najbrutalnije kršenje ljudskih prava koje smo danas mogli da vidimo ovde u Kosovskoj Mitrovici, zapravo u zgradi opštine Severna Mitrovica. Naime, mi jedan običan zahtev nismo mogli da predamo na portirnici ove zgrade, kao predstavnici običnih građana Srba na severu. Tako da predavanje jednog običnog zahteva za opoziv gradonačelnika Severne Mitrovice nije uspeo da dođe do kancelarije i u startu je bio eliminisan. Ovo je samo pokazatelj koliko su ugrožena ljudska prava Srbima na tlu Evrope“, rekao je Milan Milosavljević iz Kosovske Mitrovice za Kosovo online i TV Most.

Prilikom pokušaja građana iz opštine Zvečan da jutros predaju zahtev za razrešenje gradonačelnika Iljira Pecija došla je policija koja ih je legitimisala, potvrdio je za Kosovo onlajn Darko Vuksanović.

„Uredno smo ušli u prostorije sa namerom da predamo zahtev. Službenik koji tamo radi nije hteo da primi zahtev, uputio nas je kod gradonačelnika, gradonačelnik nije bio tu. Ni posle pola sata zahtev nije overen. Međutim, u međuvremenu je došla policija koja nas je legitimisala“, rekao je Vuksanović.

Predstavnici građana u sve četiri opštine uputiće zahtev i Centralnoj izbornoj komisiji, a o svemu će obavestiti i zemlje Kvinte i predstavnike Evropske unije – prenosi takođe Kosovo online.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenili su da odbijanje prihvatanja zahteva pokušaj da se zaustavi proces smene gradonačelnika na severu Kosova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.