Severna Mitrovica: Prelazak na kosovske vozačke dozvole uz poništavanje srpskih

Proces prelaska na kosovske vozačke dozvole trenutno se u Opštini Severna Mitrovica odvija uz poništavanje srpskih.
Image
Foto: Kontakt Plus

Proces zamene vozačkih dozvola izdatih od strane Republike Srbije za građane na Kosovu na kosovske vozačke dozvole, počeo je i u Centru za opremanje dokumentima u Opštini Severna Mitrovica.

U prethodnim danima jedno od ključnih pitanja je bilo da li će originalna vozačka dozvola izdata od strane Republike Srbije biti vraćena vlasnicima kao „nevažeća“, odnosno, hoće li moći da se koristi van teritorije Kosova.

Jutros smo se uputili u Centar za opremanje dokumentima u Opštini Severna Mitrovica kako bismo dobili odgovor.

Međutim, službenica ovog centra nije bila spremna da zvanično odgovori na naša pitanja.

Ipak, kako saznajemo na licu mesta, srpske vozačke dozvole se za sada fizički poništavaju.

To znači da će građani svoje srpske dozvole dobiti nazad kao nevažeće, uz nove kosovske dozvole.

Istim povodom smo se obratili i kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je odluku da omogući prelazak sa vozačkih dozvola izdatih od strane Republike Srbije za građane na Kosovu na kosovske vozačke dozvole.

Pravo na ovu mogućnost imaju svi oni koji su srpsku vozačku dozvolu dobili od juna meseca 1999, pa do 9. maja ove godine, kao i oni koji su vozačke dobili još u vreme SFRJ ili SRJ pre 1999. godine, kojima je rok produžavan i važi do 9. maja ove godine.

Potrebna dokumentacija koju građani, uz zahtev, moraju dostaviti Centru za opremanje dokumentima je: kopija kosovske lične karte, original vozačka dozvola izdata od strane srpskih vlasti, lekarsko uverenje za opremanje sa vozačkom dozvolom izdato od zdravstvene ustanove koju je licenciralo kosovsko Ministarstvo zdravlja i dokaz o uplati takse.

Istovremeno, i dodavanje kategorija sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu takođe je dozvoljeno za lica koja su položila vozački ispit posle 10. juna 1999. godine do 9. maja. Za to je, pored ostale dokumentacije, potrebna i original vozačka dozvola UNMIK-a ili RKS.

Procedura opremanja kosovskom vozačkom dozvolom traje 15 dana.

Rok za prelazak na kosovske dozvole je tri meseca, odnosno do 9. avgusta, nakon čega saobraćanje sa srpskim dozvolama koje su izdavane za građane sa teritorije Kosova neće biti moguće na Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.