Škola „Kosovski božur“ obeležila Dan osoba sa invaliditetom

Učenici škole „Kosovski božur“ obeležili njihov dan
Image
Foto: Kontakt Plus

Inkluzivnim radionicama i sportskim aktivnostima, učenici i nastavnici Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Kosovski božur“ u Kosovskoj Mitrovici, obeležili su Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Danas je ova škola bila ispunjena smehom i kreativnom energijom kojom su plenili polaznici ove škole, ali i četvrtaci Osnovne škole „Branko Radičević“, koji su im došli u posetu da zajedno obeleže ovaj njima važan dan.

Među posetiocima bio je i Vladimir Parlić.

„Došli smo da podržimo naše drugare… Igramo se, družimo i crtamo… Lepo je družiti se sa njima, jer su oni naši drugari“, kaže desetogodišnji Vladimir.

„Igramo se ovde. Pravimo čestitke za Novu godinu, igramo se Igre bez granica… Tu smo da podržimo naše drugare“, kaže Mija Lazarević.

Zamenik direktora škole „Kosovski božur“, Milun Mijačić, kaže da inkluzivne radionice njihovim učenicima pomažu da se osećaju prijatnije.

„Ovo je pravi način da pokažemo da smo svi jednaki“, navodi Parlić.

Dodaje da se trude da 3. decembar ne bude jedini dan koji će predstavljati osobe sa invaliditetom, već svaki dan u godini.

„Imamo mnoštvo različitih radionica, pogotovo u poslednje vreme inkluzivnih“, kaže Parlić i ističe izuzetnu saradnju sa svim redovnim školama na području Kosovske Mitrovice.

Inače, škola „Kosovski božur“ broji oko 60 redovnih učenika.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana. Cilj obeležavanja je da se i osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u upravljanju društvom u kome žive.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.