Skoplje: Počeo Ministarski savet OEBS-a

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Bujar Osmani, u Skoplju je otvorio 30. Ministarski savet Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju (OEBS).
Image
Foto: Saul Loeb/Reuters

Osmani je i predsedavajući OEBS-a, pa je njemu pripala čast da otvorio verovatno najznačajniji međunarodno-politički događaj u istoriji Severne Makedonije.

Potom je usledilo uvodno izlaganje premijera Severne Makedonije, Dimitra Kovačevskog.

Kovačevski je istakao da je “ključno bezbednosno pitanje za region i šire, centralni proritet predsedavanja Severne Makedonije bio i ostaje suštinska podrška Ukrajini i njenom narodu kroz dimenzije OEBS-a”.

„Narod Ukrajine zaslužuje mir i rat mora da stane. Postizanje pravednog i održivog mira ostaje imperativ. Ovaj rat produžava da potkopava i temlje OEBS-a“, rekao je premijer Kovačevski.

Naglasio je da “vojna agresija Rusije na Ukrajinu predstavlja akt flagrantnog kršenja povelje UN, principa i zalaganje OEBS-a, kao i osnovnih premisa međunarodnog prava, ali pre svega vrednosti humanosti”.

Organizatori su naveli da dvodnevnom skupu, koji se održava u sportskom centru “Boris Trajkovski”, prisustvuje oko 1.000 delegata iz 57 zemalja članica i zemalja partnera OEBS-a.

Blinken i Lavrov se mimoišli

U radu Ministarskog saveta OEBS-a učestvuje i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je na skopski aerodrom sleteo kasno sinoć.

Avion kojim je Lavrov stigao u Severnu Makedoniju leteo je više od pet sati.

Preleteo je vazdušni prostor Turske i Grčke, a ne Bugarske, kako je ranije bilo najavljeno.

Do promene rute leta došlo je zbog odbijanja bugarskih vlasti da dozvole prelet aviona u kojem se nalazi portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, jer je na listi sankcija Evropske unije.

Povodom održavanja skupa OEBS-a, juče je u Skoplju nekoliko sati boravio američki državni sekretar Entoni Blinken.

On se sastao sa premijerom Kovačevskim, ministrom spoljnih poslova Osmanijem i prisustvovao neformalnoj večeri Saveta ministara OEBS-a.

Blinken je odleteo za Izrael pre nego što je Lavrov doputovao u Skoplje.

Nakon što je potvrđeno prisustvo Lavrova, ministri spoljnih poslova Ukrajine, Poljske, Estonije, Letonije i Litvanije odlučili su da bojkotuju forum OEBS-a.

Srbiju predstavlja Ivica Dačić

Na Ministarskom sastanku OEBS-a razgovaraće se o budućnosti organizacije i izazovima sa kojima se suočava.

Očekuje se i donošenje odluke o tome ko će biti predsedavajući 2024. godine.

Naime, ove nedelje u Beču je postignut konsenzus na pripremnom sastanku ambasadora 57 zemalja članica, a odlučeno je da to bude Malta.

Biće reči i o budžetu OEBS-a, kao i o imenovanjima na ključnim pozicijama te međunarodne organizacije.

U okviru Saveta ministara biće održano i nekoliko srodnih tematskih događaja, među kojima je i potpisivanje Deklaracije o borbi protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi kroz vraćanje imovine i korišćenje digitalizacije.

Pored ministra Osmanija, potpise će staviti šefovi diplomatija Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije – Ivica Dačić, Elmedin Konaković, Filip Ivanović i Igli Hasani.

Pored toga, biće održani i događaji posvećeni obezbeđivanju odgovornosti i povratku zatočenih ukrajinskih civila, kao i razmatranju uticaja klimatskih promena na bezbednost ljudi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.