SL i Kancelarija za KiM: Politički motivisana hapšenja Srba, podizanje tenzija cilj režima u Prištini

Povodom hapšenja dvojice Srba u severnom delu Mitrovice i Zvečanu, odvojenim saopštenjima za javnost oglasili su se iz Srpske liste i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Image
Foto: Kontakt Plus

U Srpskoj listi tvrde da su danas u severnom delu Mitrovice i Zvečanu “od strane Kurtijevog režima na prevaru uhapšeni I. E. i D. M.” kao i da se za dvojicom Srba još traga.

Naglasili su da “ova hapšenja naših sugrađana dolaze nakon Kurtijevog odbijanja da aktivno učestvuje u dijalogu i deeskalira situaciju na terenu”.

„Očigledno da Kurti nastavlja sa svojim planom da nasiljem i silom rešava otvorena politička pitanja, a Srbe na Kosovu i Metohiji tretira kao taoce u procesu pregovora i maltretira kad god mu se prohte, te time šalje poruku Evropskoj uniji da mu ne mogu ništa“, navedeno je u saopštenju SL.

Apelovali su na KFOR i EULEX da “najhitnije spreče upade specijalaca i druge provokacije Kurtijevog režima kojima se ugrožava mir i izazivaju tenzije”.

Nedugo zatim iz Kancelarije za KiM je saopšteno da su jutros na severu Kosova uhapšena dvojica muškaraca srpska nacionalnosti i da ta akcija “režima u Prištini ima za cilj izazivanje novih tenzija i krize na terenu”.

U Kancelariji tvrde da je u Zvečanu uhapšen D. M. i da je u pitanju bivši policajac.

Istakli su da on i I. E. koji je uhapšen u severnom delu Mitrovice imaju zdravstvenih problema i raseljena su lica.

„Oni su odvedeni u nepoznatom pravcu, južno od Ibra. Odmah smo im obezbedili advokate koji pokušavaju da utvrde gde se oni nalaze, jer ni porodice nemaju podrobnije informacije o svojim najmilijima“, kazali su u Kancelariji.

Smatraju da je “po sredi novo zastrašivanje i unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste svoja vekovna ognjišta”.

Iz Kancelarije su poručili da će “o ovoj seriji politički motivisanih hapšenja” obavestiti međunarodne predstavnike i misije koji deluju Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.