SO Severna Mitrovica: U policijskoj stanici rade trojica Srba, parcela kod Vatrogasne stanice data na korišćenje Direkciji za vanredne situacije

Izveštaj sa 19. redovne sednice Skupštine opštine Severna Mitrovica.
Image
Foto: Radio Kontakt Plus

Parcela površine četiri ara kod Vatrogasne stanice u Kolašinskoj ulici, data je na korišćenje Direkciji za vanredne situacije Opštine Severna Mitrovica. U policijskoj stanici u severnom delu grada trenutno rade tri službenika srpske nacionalnosti. To je, između ostalog, saopšteno tokom današnje sednice SO Severna Mitrovica.

Direkcija za vanredne situacije zatražila je od lokalne samouprave plac površine četiri ara, neophodan za izgradnju objekta površine 150 metara kvadratnih.

Odbornici su doneli odluku da se u tu svrhu podeli i ustupi na korišćenje 99 godina parcela površine 11,7 ari koja se nalazi pored Vatrogasne stanice u Kolašinskoj ulici, a čiji je vlasnik Opština Severna Mitrovica.

Komandir policijske stanice u Severnoj Mitrovici, Ramiz Isufi, predstavio je šestomesečni izveštaj o bezbednosnoj situaciji u ovoj opštini.

Isufi je rekao da su policajci u prethodnom periodu radili na pružanju sigurnosti svim građanima tokom protesta, poplava i drugih aktivnosti.

„Što se tiče saobraćaja, policija je na terenu svakodnevno. Kada su izbori u pitanju, nije bilo nikakvih incidenata, radili smo na tome da se svi osećaju bezbedno“, naveo je on.

Isufi je saopštio da su u prvoj polovini 2023. godine zabeležena 24 slučaja pretnji, 11 slučajeva fizičkog napada, po četiri slučaja nasilja u porodici, napada na policijske službenike i napada među pripadnicima različitih etničkih zajednica.

Odbornik Dušan Milunović upitao je Isufija da li u policijskoj stanici u Severnoj Mitrovici ima službenika srpske nacionalnosti.

Isufi je odgovorio da u mitrovičkoj policijskoj stanici trenutno rade trojica Srba.

„Očekujemo da pristignu kolege koje su u međuvremenu primljene u službu. Raspisan je novi konkurs, očekujemo da se prijavi veliki broj kandidata. Neće biti nikakvih problema po nas“, dodao je Isufi.

Predsedavajući SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, rekao je da na račune građana još uvek nije uplaćen novac izdvojen iz budžeta kosovske vlade, a planiran za sanaciju objekata koji su oštećeni tokom poplava početkom ove godine.

Zatražio je od gradonačelnika Erdena Atića da učini sve što je u njegovoj moći da se pomogne ugroženim Mitrovčanima.

„Ukoliko se ne uradi ništa kada je o ovoj temi reč, mi znamo kome ćemo se obratiti. Odluka zakonodavne vlasti mora da se ispoštuje“, poručio je Ugljanin.

Atić je na to odgovorio:

„Finansijska sredstva još nisu uplaćena ne samo nama, već svim opštinama na Kosovu. Očekujemo da centralne institucije reaguju i reše to.“

Kada je reč o zahtevu za prijem Severne Mitrovice u Asocijaciju kosovskih opština, Atić je kazao da su “dobili odgovor od Ministarstva administracije lokalne samouprave da je sve u redu i po zakonu, da su ispoštovane sve procedure”.

Tokom današnje sednice predstavljen je i šestomesečni izveštaj predsedavajućeg SO Severna Mitrovica.

Ugljanin je naveo šta su sve odbornici radili u periodu od 1. januara do 30. juna ove godine.

Bilo je najavljeno predstavljanje polugodišnjeg finansijskog izveštaja, ali to nije urađeno zato što je neimenovani direktor Službe za finansije Opštine Severna Mitrovica u međuvremenu smenjen sa te funkcije.

Jedan od odbornika je zatražio da što pre bude angažovan zapisničar, koji će biti prisutan tokom održavanja sednica SO Severna Mitrovica.

Ugljanin je najavio da će već danas poslati dopis Ministarstvu administracije lokalne samouprave da pomognu u angažovanju zapisničara.

Takođe, jedna odbornica je predložila da se Opština Severna Mitrovica što pre pozabavi uređenjem korita Ibra, kako bi se ubuduće sprečilo izlivanje reke.

Osim odbornika, gradskih čelnika i medija, današnjoj sednici SO Severna Mitrovica prisustvovali su predstavnici OEBS-a, KFOR-a i nevladinih organizacija.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.