„Srbija protiv nasilja“: Šetnja i zvižduci u Beogradu

Petnaesti protest "Srbija protiv nasilja" održan je u subotu u Beogradu.
Image
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Ove subote šetalo se od Skupštine Srbije, preko Terazija, pored zgrade Predsedništva, a potom Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije. Jedna od ključnih tema ovog protesta je bilo verbalno i institucionalno nasilje u Bačkoj Palanci gde građani danima unazad protestuju nakon smrti trinaestogodišnjeg dečaka od strujnog udara iz neobezbeđenog kabla. Protesti „Srbija protiv nasilja“ organizovani su nakon dva masovna ubistva koja su se 3. i 4. maja dogodila u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo ukupno 20 osoba, među kojima je najviše dece. Protesti su održani u Kraljevu i Kragujevcu.

Studentkinja: Za demokratiju moramo da se izborimo na ulici

Studentkinja Emilija Milenković označila je kraj današnjeg protesta i u svom govoru poručila da će, iako mnogo mladih odlazi iz zemlje, neki žele da ostanu i da se bore u Srbiji za demokratiju.

„Mladi se sve više iseljavaju, jer ne mogu da se zaposle bez partijske knjižice, i to svi znamo, ali oni o tome ćute. Moraju da botuju za SNS, da idu na raznorazne kontramitige, jer će im samo to obezbediti posao i to je nasilje prema mladima u ovoj zemlji“, rekla je.

Vlast je posle majskih tragedija poručila, podsetila je Milenković, da sistem nije zakazao.

„A on je očigledno zakazao i nastavlja da zakazuje, a mi mladi poručujemo: moramo da menjamo taj sistem ako želimo da ovde ostanemo. Za to moramo da se izborimo na ulici, jer želimo da se borimo za demokratiju“, rekla je.

Žrtva nasilja Vučiću i Brnabić: Zapamtite moje lice, moj život je u vašim rukama

Dušica Sremčević iz Kraljeva, žrtva nasilja, kojoj je bivši muž ponovo pretio smrću nakon što je izašao iz zatvora u kom je proveo tri meseca jer ju je brutalno pretukao, obratila se na protestu „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu i poručila predsedniku Srbije i premijerki da zapamte njeno lice, jer je njen život u njihovim rukama.

Podsetimo, ona je nedavno ponovo prijavila svog bivšeg supruga zbog pretnji smrću koje joj je uputio iako je izašao iz zatvora, u kom se nalazio jer ju je u oktobru brutalno pretukao i ostavio bez svesti na ulici.

Nakon što je okupljenim demonstrantima ispričala svoju priču, koju je ranije iznela i za N1, prenela je da je u danu kada je preko sina dobila pretnje smrću – odmah otišla u policiju. Snimak su čuli, mada kažu da to nije dokaz, inspektor je bio na vezi sa tužiocem, rekla je i dodala da reakcije nadležnih nije bilo dok se nije oglasila medijima.

„Sutradan su me zvali i rekli da to mora da se okonča po hitnom postupku“, navela je. Dušica podseća da je njen bivši partner, otac njena dva deteta, zatim uhapšen i da mu je određen pritvor od 30 dana.

„Ja, kao majka i žena, postavljam pitanje šta će biti posle tih 30 dana? Da li će da ga puste, da li će ponovo da ga osude, da li će njegova advokatica, kao prvi put, izdejstvovati za njega samo tri meseca? I da li ću ja ceo život da živim u strahu da će da me ubije, da će ubiti moju decu i još 20 ljudi… Za kraj bih pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić – pošto kažu da ovoj zemlji dobro funkcioniše sve – da dobro zapamte moje lice, jer je moj život u njihovim rukama“, navela je Dušica Sremčević.

I dodala još – da ne želi da iko više prođe ono što je ona.

Meštanka Bačke Palanke: Dečak je stradao zbog nerada, nereda, neznanja moćnika

Meštanka Bačke Palanke Branislava Tatić izjavila je na protestu „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu da je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da je Bačka Palanka „srpski Bahmut“, ali da nije našla za shodno, kao „ni predsednik Vučić, da u taj Bahmut pošalju vojsku da pomogne“. To je izazvalo zvižduke i negodovanje okupljenih građana.

„Ja sam pedijatrijska sestra u penziji. Ovde smo u ime nezadovoljnih, ogorčenih i ljutih građana opštine Bačka Palanka i svih njenih 14 sela. Direktan povod je smrt dečaka, 13 godina starog, stradalog od strujnog udara, a kao posledica pokidanih, neobezbeđenih kablova 31. jula posle nezapamćene oluje. Vredan, vedar, zdrav dečak, stradao je zbog nerada, nereda, neznanja, nezainterovanosti, neodgovornosti lokalnih moćnika koji su bili dužni da to spreče“, kazala je.

Nisu to sprečili, dodaje, ni „posle 27 poziva građana Bačke Palanke, koji su na to ukazali“.

„Tada se nisu ni trudili, tragedija se dogodila, a svoje kuće, svoju privatnu čardu odmah posle oluje uz ogroman posao i angažovanje radnika i mehanizacije, sanirali su. I osposobili i doveli u red posed predsednika opština Branislava Šušnjice, direktora komunalnog preduzeća i njima bliskih ljudi“, navela je.

I dodala: „Proglašena je vanredna situacija, formiran je krizni štab na čelu koga je isti taj predsednik opštine Šušnjica. Štab broji oko 20 ljudi, 20 funkcionera na čelnim pozicijama u javnim ustanovama i institucijama Bačke Palanke! Niko se građanima nije obratio, nije rečeno ni kako ni šta da radimo ili ne radimo“.

„Zvanično je prijavljeno 5.335 oštećenih kuća u Bačkoj Palanci i celoj opštini kao i 70 objekata javne namene. Grad je izgledao strašno, kao i pojedina sela. Sama premijerka je izjavila da je je Bačka Palanka srpski Bahmut, a nije našla za shodno, kao ni predsednik Vučić da u taj Bahmut pošalju vojsku da pomogne“, rekla je.

Banjac: Niko nema prava da nam traži da ćutimo na nasilje

Novinar Smiljan Banjac izjavio je na protestu „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu da su se građani okupili jer žele da žive mirno i bezbedno. „Da ne brojimo žrtve i strepimo pred početak nove školske godine“, kazao je.

„Za ovih 15 nedelja svega je bilo samo ne onog što smo tražili, svaka nedelja nas je iznova podsetila zašto ne smemo da odustanemo. U Bačkoj Palanci smo videli sve naše probleme u jednom maloj sredini. Izvinjavamo se onima koji bi o tome radije ćutali, koji bi se pravili da se ništa nije dogodilo“, rekao je Banjac na početku protesta.

Poručio je da „niko nema pravo da traži od građana Bačke Palanke da prekinu s protestima i da ne traže odgovornost nadležnih“.

„Tu se pre svega misli na predsednika opštine i predsednika njihovog kriznog štaba i na nadležne u Elektroprivredi“, kazao je.

Niko nema prava da nam traži da ćutimo na nasilje i da se onda pitamo koje ili čije dete je sledeće, poručio je.

„Nešto mora da se promeni, niko nema prava da nam traži da propuštamo ili progutamo još jednu porodičnu tragediju, koja je mogla da bude sprečena samo da je neko radio svoj posao. Poručujemo da nećemo ćutati i nećemo odustati“, izjavio je Banjac.

Na protestu u Beogradu minut ćutanja za žrtve u Gradačcu

Na 15. protestu „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu, okupljeni su održali minut ćutanja za ubijene u Gradačcu, u BiH.

Podsetimo, ubica je ubio svoju bivšu suprugu, još dve osobe a troje ranio. Nermin Sulejmanović je usmrtio svoju bivšu nevenčanu suprugu Nizamu i sve prenosio uživo na Instagramu, a više od 12.000 korisnika je to gledalo.

„Svedoci smo još jednog užasnog porodičnog nasilja koje je prenošeno i uživo. U BiH je proglašena trodnevna žalost zbog ubistva još jedne žene, majke, sestre i pozivam vas da minutom ćutanja odamo poštu svim tragično preminulim ženama, majkama, ćerkama ne samo kod nas, nego svuda na Balkanu“, rekao je na protestu moderator i radijski voditelj Smiljan Banjac.

Slična situacija kao i kod nas – i tamo umeju da kažu da „sistem nije zakazao“ i danas šaljemo maksimalnu podršku, dodao je Banjac.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.