Srpska lista: Srbi neće učestvovati u popisu; I PKS i Srpska demokratija pozivaju na bojkot

Srpska lista saopštila je da Srbi neće učestvovati u popisu, koji je na Kosovu počeo danas.
Image
Foto: Kontakt Plus

„Imajući u vidu višegodišnju represiju režima Aljbina Kurtija nad našim narodom na Kosovu i Metohiji, sa ciljem etničkog čišćenja svega srpskog sa ovih prostora, želimo da jasno poručimo Aljbinu Kurtiju i onima koji ga podržavaju da srpski narod neće učestvovati na predstojećem lažnom popisu u njegovoj organizaciji kojim želi da potvrdi svoj sramni uspeh u proterivanju Srba, navedeno je u saopštenju Srpske liste upućenom građanima. 

Navode da bi učestvovanje u procesima koje organizuje Kurti bilo „najveće poniženje“ za srpski narod „u trenutku kada je taj isti Kurti Srbima uskratio pravo na penzije, plate, onemogućio normalno funkcionisanje zdravstva, socijalnih davanja, ukinuo pravo glasa, hapsio i progonio Srbe, silom okupirao opštine, militarizovao sever Kosova i Metohije, zabranio vakcinaciju i dopremanje lekova, onemogućio dopremanje hrane i namirnica iz centralne Srbije, ukinuo sve postignute sporazume i njima garantovana prava srpskom narodu, zabranio srpsku štampu, ukinio odgovornost za upucavanje Srba, i srpske dece, nasilno nametnuo svoje lažne gradonačelnike u srpskim opštinama, izvršio praktično ukidanje srpskog pisma na javnim mestima i saobraćajnim znacima…“

Ističu i da Kurti želi da popisom „napadne Srbiju“ sa zahtevima za ratnu odštetu, što dodatno odvraća svakog Srbina da bude deo ovog procesa.

Napominju i da više od 4000 dana Srbi čekaju formiranje Zajednice srpskih opština što je, kako tvrde, obaveza po Briselskim sporazumima ali i odluka njegove skupštine u Prištini, ali to još nije realizovano.

„Po kom zakonu se desetine Srba nalaze u kazamatima bez prava na pravično suđenje ili bar odbranu sa slobode? Pozivanje na pravo onih kojima zakon leži u topuzu je uvreda za svakog poštenog i časnog čoveka, koji bi se zapitao koji zakon dozvoljava da onaj koji je pucao i pokušao da ubije srpske dečake u Gotovuši na Badnji dan može slobodno da šeta bez ikakve kazne za svoj zločin?“, naglašavaju iz Srpske liste.  

Pozvali su međunarodnu zajednicu da prestane da svojim ćutanjem „podržava progon srpskog naroda i skriva se iza ‘razumevanja’ i skromnih, anemičnih saopštenja“.

„Popis u ovim okolnostima svakodnevne represije nad našim narodom i bez povratka 250.000 raseljenih bi bila čista legalizacija etničkog čišćenja koje je sprovedeno nad našim narodom od 1999. godine do danas. Možda Kurtiju i vama to ne smeta, i možda vi imate silu na raspolaganju, ali srpski narod neće prihvatiti da bude saučesnik u toj prljavoj raboti“, navode iz Srpske liste.

I PKS i Srpska demokratija protiv učešća Srba u popisu stanovništva

I Partija kosovskih Srba, kao i Srpska demokratija saopštile su da se protive učešću Srba u popisu stanovništva. Poručuju da popis dolazi u politički i bezbednosno najnepovoljnijem trenutku za Srbe na Kosovu.

Za Partiju kosovskih Srba predstojeći popis je neprihvatljiv jer je zbog velikog broja „montiranih optužnica, pretnji i terora Vlade Kosova i akcija specijalne jedinice KP-a“, veliki broj Srba bio primoran da napusti svoje domove, vlada velika neinformisanost građana i veruju da kosovske institucije „nisu sposobne da sprovedu ovaj proces na valjan način“.

„Zbog ovih i mnogih drugih negativnih procesa izazvanih jednostranim potezima Vlade Kosova, ne ostaje nam drugi izbor već da pozovemo naše sugradjane Srbe da: bojkotuju predstojeći popis, ne ustupaju nikakve podatke popisnim timovima, u potpunosti izbegnu i ignorišu sve radnje vezane za popis stanovništva. Ovo nije popis stanovništva, ovo je želja Aljbina Kurtija da proveri uspeh svoje represivne politike prema Srbima i vidi u brojevima koliko Srba je uspeo da protera od 2021. godine“, navodi se u saopštenju Partije kosovskih Srba.

Iako tvrde da građanima ne mogu, a i ne žele da ospore njihovu građansku dužnost, iz Srpske demokratije poručili su da „nije vreme“ za popis. Kao razloge su, između ostalih, naveli i da većinu popisivača, u većinski srpskim sredinama ne čine Srbi, da postoji ozbiljan odliv Srba sa Kosova usled institucionalnog nasilja koje traje već duže od dve godine i da postoji pokušaj od strane zvaničnih vlasti u Prištini, kako navode, da Srbe „malverzacijama svedu na broj statističke greške“.

Ponovili su da neće podržati popis i predložili „da se isti odloži za neka bolja i normalnija vremena“.

Popis će trajati do 17. maja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.