Izjave ambasadora SAD, Kine, Rusije, Britanije i Francuske na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu

U Njujorku je sinoć održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija tokom koje je razmatran šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a.
Image
Foto: Tanjug/Zoran Colić

Predstavnik SAD je rekao da Vašington „snažno osuđuje nasilje naoružanih napadača“ na Kosovsku policiju u selu Banjska.

„Taj napad je bio direktna pretnja građanima Kosova, ugrozio je osoblje NATO i EU. Neophodno je kazniti počinioce napada. Pojedinci koji su pobegli u treće zemlje treba da budu izručeni ili procesuirani“, kazao je on.

Naveo je da SAD upozoravaju obe strane da ne preduzimaju „eskalatorne poteze“ i da se posvete dijalogu, ukazavši da je važno ostvariti napredak u primeni svih obaveza iz briselskog dijaloga.

Američki diplomata je naveo da je UNMIK „odavno ispunio“ svoj mandat i dodao da SAD pozivaju Savet bezbednosti da donese odluku o okončanju te misije.


Ruski ambasador pri UN, Vasilij Nebenzja, ocenio je da je bezbednosna situacija na Kosovu znatno pogoršana poslednjih meseci i za to okrivio vlasti u Prištini.

On je zatražio povlačenje kosovskih specijalaca sa severa i uklanjanje njihovih objekata.

Nebenzja je rekao da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN iz juna 1999. godine – jedini okvir za nalaženje rešenja u sporu Beograda i Prištine, ocenivši da ona „nema alternativu“.

Naveo je da je rad UNMIK-a „itekako potreban“ imajući u vidu situaciju na Kosovu.


Predstavnik Velike Britanije je rekao da je London „duboko zabrinut“ zbog bezbednosnih izazova na severu Kosova i ukazao da je od „ključne važnosti“ da pravdi budu privedeni odgovorni za napad u Banjskoj.

„Pozivamo Srbiju da u potpunosti sarađuje u istragama koje su u toku i da preduzme korake u vezi sa prekograničnim organizovanim kriminalom i krijumčarenjem oružja“, naveo je.

On je ukazao da je normalizacija odnosa dveju strana „od ključnog značaja“ i dodao da ih London poziva da se posvete dijalogu da bi našli obostrano prihvatljivo rešenje.

„Strane treba da poštuju preuzete obaveze, da se uzdrže od jednostranih poteza i retorike koja bi umanjila izglede za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa“, dodao je.

Britanski diplomata je kazao da i Beograd i Priština treba da daju doprinos kako bi Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu bila što pre formirana.

Ocenio je da su „uslovi na terenu neprepoznatljivi“ u odnosu na 1999. godinu i dodao da treba razmotriti kako da se misija UNMIK prilagodi novim okolnostima.


Predstavnica Francuske je rekla da Pariz „osuđuje neprihvatljiv napad“ na Kosovsku policiju u Banjskoj i da odgovorni moraju da budu procesuirani.

Navela je da Srbija i Kosovo moraju „bezuslovno da se vrate“ dijalogu da bi našli rešenje.

Ukazala je na to da je neophodno primeniti sve postignute sporazume, što uključuje formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Dodala je da je napredak u dijalogu „od ključnog značaja“ za evropsku perspektivu obe strane.


Predstavnik Kine je rekao da je pozicija Pekinga „jasna“ – podržava strane da kroz dijalog i konsultacije nađu obostrano prihvatljivo rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije treba da budu poštovani u potpunosti“, naveo je kineski diplomata.

Ukazao je na to da se Kina protivi „jednostranim potezima kosovskih vlasti koji su podigli tenzije“ i poziva ih „da se vrate na pravi put dijaloga i konsultacija“.

Naveo je i da Priština treba da ispuni sve obaveze preuzete u dijalogu sa Beogradom.

Dodao je da Peking podržava UNMIK u sprovođenju mandata dobijenog na osnovu Rezolucije 1244.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.