Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Stano: Beograd i Priština da bez odlaganja sprovedu sporazume

EU o zahtevima za deeskalaciju i sprovođenju sporazuma.
Image
Foto: N1

Portparol Evropske unije Petar Stano izjavio je da Evropska unija traži od Beograda i Prištine da ispune zahteve za deeskalaciju, da bez odlaganja sprovedu sporazume iz dijaloga i da se uzdrže od radnji koje bi mogle da dovedu do daljeg pogoršanja stanja, prenosi Gazeta ekspres.

On je istakao da je na sastanku u sredu fasilitator EU pojedinačno razgovarao sa predstavnicima dve strane o aktuelnim pitanjima koja su na dnevnom redu dijaloga, kao što su primena novog sporazuma na putu normalizacije odnosa, energetika, primena Deklaracije o nestalim licima, deeskalacija situacije na severu Kosova, trgovinskim pitanjima i organizaciji prevremenih izbora.

EU očekuje da obe strane ispune svoje obaveze iz dijaloga i zahteve EU za deeskalacijom bez daljeg odlaganja, da se konstruktivno angažuju u procesu i da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla da dovede do dalje eskalacije, rekao je Stano Gazeti ekspres.

On nije želeo da komentariše kritike koje je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi uputio na račun specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Bisljimi je po završetku sastanka u Briselu izjavio da je Kosovo zabrinuto zbog Lajčakovog predloženog nacrta za finalizaciju plana redosleda implementacije Osnovnog sporazuma.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.