Stano: Bez napretka u dijalogu nema ni napretka na putu ka EU

Bez napretka u dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU, nema ni napretka u procesu pristupanja EU, poručuje portparol Peter Stano.
Image
Foto: N1/video crop

Ako ima napretka sa jedne strane, to će se i odraziti na proces pristupanja, ističe Stano.

Peter Stano je, na brifingu za novinare u Briselu, rekao da proces pristupanja Evropskoj uniji zavisi od dijaloga Beograda i Prištine.

„Evropska unija je u više navrata, kao i u pravnim dokumentima, vrlo jasno stavila do znanja da put Kosova i Srbije ka EU ide kroz dijalog koji se vodi uz posredovanje EU. Drugim rečima, ako nema napretka u dijalogu, nema ni napretka u procesu pristupanja EU“““, rekao je Stano.

Istakao je da je takav stav EU naveden u brojnim dokumentima, kao što su zaključci Saveta od 201., 2014. do 2022. godine, pregovarački okvir za Srbiju, ovogodišnja komunikacija o proširenju i izveštaji o Beograda i Prištini.

„Vrlo je jasno navedeno šta Evropska unija i njene države članice očekuju kada je u pitanju proces pristupanja i dijalog“, rekao je Stano.

Naglasio je da su ta dva procesa zapravo deo istog procesa, odnosno da su dijalog i pristupanje Beograda i Prištine Evropskoj uniji neizbežno povezani i neodvojivi.

„Tako da bez napretka u dijalogu i u ispunjavanju obaveza nema napretka na putu ka EU. Ako postoji napredak na jednoj strani, onda će se to odraziti na proces pristupanja tog partnera“, naglasio je Stano.

Kada je reč o napadu u Banjskoj, Stano je rekao da nema ništa novo da kaže o tome i da EU i dalje čeka konačan izveštaj istrage, koju sprovode vlasti u Prištini.

„Kada vidimo konačne rezultate, onda ćemo to analizirati, pregledati i izvući potrebne posledice, ne komentarišući pojedinačne primedbe bilo koga u konkretnom kontekstu“, rekao je Stano i dodao da EU očekuje bezuslovu saradnju svih koji mogu da doprinesu na rasvetljavanju onoga što se dogodilo.

Tanjug/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.