Stano: EU očekuje punu saradnju Beograda u vezi sa događajima u Banjskoj

Evropska unija očekuje punu i bezuslovnu saradnju Srbije u vezi sa dešavanjima u Banjskoj, poručio portparol EU Peter Stano.
Image
Foto: N1/video crop

Stano je naglasio da su prioriteti umanjenje tenzija i stabilizacija bezbednosne situacije na severu Kosova.

„Potrebna je temeljna i adekvatna istraga terorističkog napada na severu Kosova, koja će pokazati ne samo ko su izvršioci, već i ko stoji iza toga. U tome očekujemo punu i bezuslovnu saradnju Srbije“, rekao je Stano.

Portparol EU je naveo i to da je Brisel spreman da razmotri mere koje bi bile uvedene Srbiji ukoliko članice Unije procene da je to potrebno.

„Odluku o tome zemlje članice će doneti ako ocene da imaju dovoljno informacija i dokaza. Kada oceni da je trenutak za to, EU će se odrediti prema događajima na Kosovu i daljim koracima“, kazao je Stano.

Stano je naglasio da istragu o sukobu u Banjskoj vodi Kosovska policija, “s obzirom na to da se događaj desio na Kosovu” i dodao da je “dobrodošao doprinos svakoga ko može da pomogne da se rasvetle okolnosti napada”.

Istakao je da “EU ima vrlo dobru saradnju sa Kosovskom policijom i EULEX-om”.

U vezi tvrdnji zvaničnog Beograda da je EULEX bio sprečen da učestvuju u istrazi o događajima u Banjskoj, Stano je rekao da toj misiji “nisu potrebni portparoli drugih strana” i da EULEX ima dobru saradnju sa prištinskim vlastima.

„Vršenje istrage nije mandat EULEX-a, već nadgledanje situacije i pružanje pomoći Kosovskoj policiji na osnovu zahteva,“ dodao je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.