„Pitanje objekata koje koriste srpske institucije na Kosovu treba rešiti u Briselu“

Stav Brisela kada je reč o nedavnoj odluci rukovodstva Opštine Severna Mitrovica.
Image
Foto: N1

Zvanični Brisel je zabrinut zbog nedavne odluke rukovodstva Opštine Severna Mitrovica da su zaposleni u institucijama koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije dužni da napuste svoja radna mesta u roku od tri dana ukoliko njihovi rukovodioci ne dostave neophodnu dokumentaciju o korišćenju objekata u kojima sprovode svoje delatnosti – saopštio je portparol EU, Peter Stano.

Stano smatra da je pomenuta odluka “u suprotnosti sa tekućim naporima da se smanje tenzije između Kosova i Srbije”.

„Ponovo pozivamo na blisku koordinaciju i saradnju u vezi sa svim odlukama koje utiču na krhku bezbednosnu situaciju na severu Kosova“, naveo je portparol Evropske unije.

Naglasio je da se ovo pitanje mora rešiti u okviru briselskog dijaloga, a kroz formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Iako su aprila ove godine izbori za gradonačelnike na severu održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova, zbog veoma niske izlaznosti birača nisu ponudili dugoročno političko rešenje. Stoga je od ključne važnosti da se što pre organizuju novi lokalni izbori, na kojima će kosovski Srbi učestvovati bez preduslova“, istakao je Stano.

Poručio je liderima Beograda i Prištine da “preduzmu mere za smirivanje tenzija i da se uzdrže od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.