Stano: Što pre održati izbore na severu Kosova, uz bezuslovno učešće Srba

Važno je što pre da se organizuju lokalni izbori na severu Kosova, na kojima će Srbi učestvovati bez ikakvih preduslova, poručio je portparol Evropske unije Peter Stano.
Image
Foto: N1

Petar Stano je, za prištinski list Koha, ponovio stav da aprilski izbori za gradonačelnike u aprilu nisu ponudili dugoročno političko rešenje.

‘Kada je reč o izborima, iako su delimični izbori za gradonačelnike u aprilu 2023. godine u četiri opštine na severu sprovedeni u skladu sa pravnim okvirom Kosova, vrlo jasno smo rekli da zbog slabog odziva građana nisu ponudili dugoročno političko rešenje. Zato je važno da se što pre organizuju sveobuhvatni lokalni izbori, na kojima bi kosovski Srbi učestvovali bez preduslova“, rekao je portparol Evropske unije.

Dodao je da bi ti izbori morali biti održani u skladu sa dogovorom o deeskalaciji tenzija.

“Evropska unija podvlači izjavu visokog predstavnika od 3. juna ove godine, kojom se od Kosova i Srbije traži da preduzmu mere za deeskalaciju situacije i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija. Kosovo se obavezalo na ove principe u Bratislavi u julu“, rekao je Stano.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.