Starešina OVK potvrdio ključnu ulogu Glavnog štaba i postojanje spiskova „kolaboranata“

Bivši visoki starešina OVK Sadik Halitjaha potvrdio je na suđenju Hašimu Tačiju u Hagu da je u OVK postojao čvrst lanac komande na čijem je vrhu bio Glavni štab.
Image
Foto: Jerry Lampen/The Associated Press

Ovaj štab je postavljao komandante „operativnih zona“ i niže zapovednike i izdavao „operativne i taktičke instrukcije“.

Zajedno sa tadašnjim komandantom OVK Tačijem, optuženim za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima, 1998-99, optuženi su i članovi Glavnog štaba Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Halitjaha, koji je bio zamenik komandanta OVK u zoni Paštrik kod Prizrena, izjavio je da se, tokom rata na Kosovu, susretao sa četvoricom optuženih.

Svedok je pokušao da u sudnici da navode iz sopstvene knjige o ključnoj ulozi GŠ OVK – koje mu je citirao tužilac – relativizuje tvrdnjom da taj štab nije izdavao „pisana naređenja“ i da se on seća da je dobio samo dva „usmena naređenja“.

Na insistiranje tužioca, Halitjaha je, međutim, potvrdio da je naređenja koja je dobijao od GŠ OVK – izvršavao.

Halitjaha je posvedočio i da je OVK 1998-99 imala spiskove osoba koje je trebalo pritvoriti pod sumnjom da su radile za srpske vlasti ili sarađivale sa njima.

Zato što se našao na takvom spisku osumnjičenih „kolaboratora“, po rečima svedoka, njegovog rođaka Jakupa Muharemija pritvorio je, zlostavljao i mučio komandant 124. brigade OVK Skender Hodža, iako je Muharemi bio vojnik OVK.

„Jakup mi je posle pričao da su ga potom poslali u GŠ OVK na dalje kažnjavanje, tamo je proveo sedam sati, pa su ga pustili kad su saznali da je vojnik OVK, a Hodža je bio prekoren“, izjavio je Halitjaha.

Tužilac Džejms Paće pokazao je jedan takav spisak osumnjičenih „kolaboranata“ svedoku, a Halitjaha je na njemu prepoznao nekoliko osoba – za jednu je tvrdio da ga je mučila u zatvoru pre rata, a za drugu da je bio „srpski policajac, iako je Albanac“.

Nezakonito lišavanje slobode, pritvaranje, mučenje i ubijanje svih koje je OVK smatrala protivnicima, u srži je optužnice protiv Tačija i njegovih saradnika.

Pre početka iskaza svedoka, Ben Emerson, branilac drugooptuženog Veseljija, upozorio je da Halitjaha u dokumentima tužilaštva ima status „neoptuženog saučesnika“ u zločinima.

U pretprocesnom podnesku tužilaštva piše da je Halitjaha naredio hapšenje dve Albanke, osumnjičene za kolaboraciju, u selu Budakovo kod Suve Reke, koje su kasnije pronađene mrtve.

Takođe, u istom dokumentu piše da je Halitjaha pozivao Albance na „osvetu“ i da je pripadnike partije Ibrahima Rugove nazivao „izdajnicima“.

Halitjaha je danas svedočio i o nastanku i razvoju strukture OVK, tvrdeći da je „njen embrion“ stvoren još 1993. na zasedanju Narodnog pokreta za oslobođenje Kosova.

Unakrsno ispitivanje Halitjahe, koje je danas započeto, biće prekinuto, zbog iskaza sledećeg svedoka tužilaštva koje će, zbog vremenske razlike, početi sutra popodne preko video veze. Halitjaha bi svedočenje, po rečima predsedavajućeg sudije Čarlsa Smita trebalo da nastavi u četvrtak ujutro.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Pre početka suđenja, tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti: 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.