Stejt department o slučaju Ćuruvija: Obeshrabrujuće što pravda i odgovornost ostaju nedostižni

Jedini slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dospeo do suda, nije okončan osuđujućom pravosnažnom presudom
Image
Foto: Shutterstock

Odluka Apelacionog suda u Beogradu da preinači prvostepenu presudu i oslobodi četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka je obeshrabrujuća i predstavlja tužan dan za novinarstvo u Srbiji.

„Obeshrabrujuće je videti da pravda i odgovornost za ubice Slavka Ćuruvije ostaju nedostižni, čak i 25 godina nakon njegovog ubistva. Tužan dan za novinarstvo“, navodi se u pisanom odgovoru Stejt deparmenta Glasu Amerike.

„Potvrđujemo našu posvećenost okončanju nekažnjivosti za zločine nad novinarima i pozivamo globalnu zajednicu da se ujedini u traženju odgovornosti onih koji usmeravaju i vrše nasilje, uznemiravaju i zastrašuju medijske radnike“, dodaju iz Stejt departmenta.

Osim Stejt departmenta, odluka suda u Beogradu izazvala je i brojne reakcije međunarodnih novinarskih udruženja, koja su ocenila da to predstavlja težak udarac na slobodu medija u Srbiji.

„Oslobađajuća presuda bivšim pripadnicima srpske službe bezbednosti koji su ranije osuđeni za ulogu u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije veliki je udarac pravdi i svima onima koji su decenijama neumorno radili na okončanju nekažnjivosti ubistava“, rekla je za Glas Amerike Gulnoza Said, koordinatorka programa za Evropu i Centralnu Aziju u Komitetu za zaštitu novinara (CPJ)

„Šalje jezivu poruku već ugušenoj medijskoj zajednicu u Srbiji da ubistva novinara prolaze nekažnjeno. Pozivamo vlasti Srbije da obezbede da svi umešani u ubistvo Ćuruvije budu privedeni pravdi.”

Iz organizacije Reporteri bez granica navode da su zapanjeni sudskom odlukom i ocenjuju da ona predstavlja ozbiljan udarac za slobodu medija na Balkanu.

„Zapanjeni smo oslobađajućom presudom u slučaju Slavko Ćuruvija. Ova presuda predstavlja težak udarac borbi protiv nekažnjivosti za zločine nad novinarima na Balkanu. Naše misli su usmerene ka porodici novinara i kolegama u regionu koji rizikuju da osete jezive posledice na svoj rad. RSF će nastaviti da se bori dok pravda ne bude zadovoljena u ovom slučaju koji je simbol za slobodu medija u Srbiji i šire“, naveo je u pisanoj izjavi za Glas Amerike Pavol Salai, zaduzen za zemlje Balkana i Evropske unije.

Maja Sever, predsednica Evropske federacije novinara izjavila je da je presuda „strašan udar na novinare i medijsku zajednicu u Srbiji“.

„Oslobađajuća presuda optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije strašan je udar na novinare i medijsku zajednicu u Srbiji, ali i na demokratiju i vladavinu prava“, napisala je Sever na društvenoj mreži Iks.

Ona je dodala da je ovo potpuni slom sistema koji šalje jasnu poruku da zločin, ubistvo novinara, ostaje nekažnjeno.

Predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Tereza Ribeiro i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu izrazili su zaprepašćenje zbog oslobađajuće presude.

„Uznemirujuća je činjenica da je taj slučaj i dalje bez rešenja, skoro 25 godina posle ubistva Ćuruvije. Nekažnjivost gnusnog zločina nije samo bolna za Ćuruvijinu porodicu i kolege, već je i razočaravajuća za celokupno srpsko društvo“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nekažnjivost zločina nad novinarima u svakom društvu ugrožava njihovu bezbednost i slobodu medija.

Presuda pokreće ozbiljna pitanja vezana za vladavinu prava, ocenili su Tereza Ribeiro i Bratu.

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalist, regionalna balkanska mreža saopštili su da su razočarani odlukom Apelacionog suda.

„Jedini slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dospeo do suda, nije okončan osuđujućom pravosnažnom presudom. Ovom presudom država pokazuje da nije sposobna ili ne želi da reši slučajeve ubistava novinara. Takođe, šalje se poruka novinarima da ih država neće zaštiti“, navodi se u saopštenju.

„Odugovlačenje u istragama ubistava novinara manir je koji pokazuje da država Srbija zapravo ne želi da se suoči sa ovim zločinima i kazni počinioce. Novinari u Srbiji inače se osećaju nebezbedno i to pokazuju svi međunarodni i domaći izveštaji o slobodi medija, sa ovakvom presudom taj osećaj samo će se pogoršati“, zaključuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.