Stejt department odobrio prodaju raketa Džavelin i opreme Kosovu za 75 miliona dolara

Američki Stejt department odobrio je da se Kosovu prodaju antitenkovske rakete Džavelin i prateća oprema po procenjenoj vrednosti od 75 miliona dolara, saopštio je portparol Stejt departmenta na upit ...
Image
Foto: Getty Images

U pitanju je 246 raketa Javelin FGM-148F, kao i 24 lansirne jedinice koje je Kosovo tražilo, saopštila je američka Agencija za odbrambeno-bezbednosnu saradnju.

Administracija predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) je u četvrtak obavestila Kongres o predloženoj prodaji tog oružja Kosovu kao inostrane vojne prodaje.

Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića saopštio je ranije u četvrtak da je američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill) predsedniku Srbije rekao da će Vašington prihvatiti zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa Javelin.

Stejt department je saopštio da SAD nastavljaju da u potpunosti podržavaju transparentnu tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u multietničke, NATO interoperabilne, teritorijalne odbrambene snage pod civilnim nadzorom.

„U tom cilju, Stejt department je redovno donosio odluke o odobravanju inostrane vojne prodaje kosovskom Ministarstvu odbrane za korišćenje u KBS“, navedeno je u odgovoru na upit Radio slobodne Evrope.

Prodaja raketa Javelin Kosovu podržava ciljeve spoljne politike i nacionalne bezbednosti SAD poboljšanjem bezbednosti Kosova i razvojem njegovih odbrambenih, NATO interoperabilnih kapaciteta, bez promene osnovnog vojnog balansa u regionu ili uticaja na odbrambenu spremnost SAD, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Kosovsko ministarstvo odbrane je prethodno za RSE saopštilo da je nabavka projektila Javelin predviđena u okviru povećanja vojnih kapaciteta Kosovskih bezbednosnih snaga.

„KBS podiže svoje vojne kapacitete i, u tom pogledu, postoji vojni sporazum potpisan između Republike Kosovo i SAD, koji funkcioniše u okviru (američkog) programa inostrane vojne prodaje, tako da se kupovine vrše preko ovog Programa. I, u ovom aspektu, uključene su i rakete Javelin i neki drugi savremeni sistemi naoružanja“, rekla je Ljiridona Gaši (Liridona Gashi), politička savetnica ministra odbrane Ejupa Maćedoncija (Maqedonci).

Rakete, lanseri i obuka za 75 miliona dolara

Američka Agencija za odbrambeno-bezbednosnu saradnju saopštila je da će pored 246 raketa i 24 lansera biti obezbeđene različite vrste obuke, uz procenu da će ukupni troškovi biti 75 miliona dolara.

Ta agencija je navela da će prodaja raketa Kosovu „podržati ciljeve spoljne politike i nacionalnu bezbednost SAD kroz poboljšanje bezbednosti evropskog partnera koji je važna snaga za političku i ekonomsku stabilnost u Evropi“.

Dodala je da će „poboljšati dugoročne odbrambene kapacitete Kosova za odbranu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i da kosovske oružane snage neće imati poteškoća da apsorbuju tu opremu“.

Glavni ugovarač za prodaju oružja će biti „Javelin Joint Venture“ koji su uspostavili „Lockheed Martina“ i „Raytheon Missiles and Defense“, navela je američka Agencija za odbrambeno-bezbednosnu saradnju.

Vučić: Veliko razočaranje

Predsedništvo Srbije je posle sastanka Vučića i Hila saopštilo da je Vučić rekao da je informacija o američkoj prodaji antitenkovskih raketa Kosovu veliko razočaranje, ali da će Srbija, zajedno sa SAD, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa.

„Za nas je od najveće važnosti da mir u regionu ne bude narušen i Srbija će nastaviti da se ponaša odgovorno i da doprinosi stabilnosti na Balkanu“, rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija zainteresovana za jačanje ekonomske saradnje sa SAD na svim nivoima i da očekuje porast američkih investicija.

Vučić je rekao da je za Srbiju neophodno da nastavi rad na jačanju, ne samo putne infrastrukture, već i energetske, i najavio da se uskoro očekuje potpisivanje značajnih ugovora između Srbije i SAD za razvoj infrastrukture.

Ranije američke prodaje i donacije oružja Kosovu

Inostrana vojna prodaja (FMS – Foreign Military Sales) je program američke vojske za pružanje bezbednosne pomoći i predstavlja „suštinsko oruđe američke spoljne politike“, navodi se na sajtu Američke agencije za bezbednosnu saradnju. U okviru ovog programa, vlada SAD-a i strana vlada mogu postići međuvladin sporazum.

Kosovo je takođe u prošlosti kupovalo ili dobijalo oružje od Sjedinjenih Država kao donaciju.

Nakon što su izmene odobrene u kosovskoj skupštini 2018. godine, tadašnja Vlada je s američkom kompanijom AM General potpisala ugovor o opremanju Kosovskih bezbednosnih snaga sa 51 vozilom tipa Hamvee.

Dve godine kasnije, Kosovo je kupilo i druga vojna vozila od SAD, dok je 2021. američka vlada poklonila Kosovu 55 vozila ASV (Oklopno bezbednosno vozilo).

Kosovska vlada odobrila je i odluku o kupovini američkih dronova, dok su kosovske vlasti najavile da će buduća vojska biti opremljena i helikopterima.

U 2028. godini, kada se očekuje da se Kosovske bezbednosne snage transformišu u vojsku, očekuje se da dostigne sve operativne kapacitete za, kako je navedeno, „očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, kao i građana, imovine i interesa zemlje“.

Kosovske bezbednosne snage trenutno imaju oko 2.500 pripadnika. Nakon prelaznog roka, očekuje se da će se ovaj broj povećati na više od 7.500 i da će uključivati aktivne i rezervne članove.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.