Stoltenberg: Svako raspoređivanje KBS-a ili specijalnih jedinica na severu Kosova zahteva saglasnost odnosno koordinaciju sa KFOR-om

Svako raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga i specijalnih jedinica KP-a na severu Kosova zahteva saglasnost KFOR-a - poručio je danas iz Brisela generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
Image

Generalni sekretar NATO-a govorio je na konferenciji za medije nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, u svom uvodnom obraćanju poručio je:

„U skladu sa obavezama Prištine iz 2013. godine, svako raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova zahteva saglasnost KFOR-a i očekujemo blagovremene i smislene konsultacije o bilo kojoj akciji Kosovskih bezbednosnih snaga ili Kosovske policije koja utiče na bezbednosno okruženje“.

Na komentar novinarke da obaveze iz 2013. evidentno uključuju konsultacije i prethodno odobrenje za KBS od strane KFOR-a, a da sada Stoltenberg uključuje i specijalne policijske jedinice, te na pitanje da li je ovo novi zahtev NATO-a i da to i objasni, Stoltenberg je rekao:

„To nije novi zahtev, već uslovi na kojima se već duže vreme zasniva prisustvo NATO-a, bilo kakvo raspoređivanje specijalnih snaga zahteva saglasnost KFOR-a i postoji potreba za koordinacijom i bliskim konsultacijama između vlasti u Prištini i KFOR-a o bilo kom raspoređivanje koje može uticati na naše držanje i bezbednost na Kosovu“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.