Sunjog: Odluka o platnom prometu uticaće na sredine sa srpskom većinom, primeniti odluku suda o zemljištu Visokih Dečana

Ambasador Evropske unije na Kosovu, Tomaš Sunjog, sastao se danas sa guvernerom Centralne banke Kosova Ahmetom Ismailijem, te predsednicom Ustavnog suda, Gresom Cakom-Nimani.
Image

Sa Ismailijem je razgovarao o izmenjenoj uredbi o gotovinskom poslovanju što podrazumeva da je evro jedina legalna valuta na Kosova, a koja takođe reguliše proces rukovanja i povlačenja iz opticaja evro novčanica i kovanica i drugih valuta za koje se sumnja da su falsifikovane.

Sunjog je, kako je naveo na mreži „X“, postavio pitanje kako će se takva uredba sprovesti, jer se očekuje da će posebno uticati na život građana u sredinama sa srpskom većinom.

„Izražena je zabrinutost zbog činjenice da ima vrlo malo vremena za prilagođavanje pre nego što uredba stupi na snagu“ – naveo je on.

Sa druge strane, na sastanku sa Cakom-Nimani, koji je održan u pratnji šefa EUELX-a, Đovanija Pjetra Barbana, ambasadora Austrije na Kosovu, Georga Šnecera, ambasadora Italije na Kosovu, Antonela De Rijua, i zamenika francuskog ambasadora, Fransoa Siprijena, ukazao je na značaj na koji, kako je naveo – EU pridaje fundamentalnoj ulozi Ustavnog suda u obezbeđivanju prevlasti Ustava i zaštiti osnovnih prava i principa u njemu.

“Da bi se podržala nezavisnost pravosuđa, ključno je da se članovi vlade uzdrže od izjava koje rizikuju da naruše autoritet i nezavisnost pravosuđa, kao i poverenje javnosti u njega“ – naveo je, dodajući da se razgovaralo i o potrebi da se odluke Ustavnog suda poštuju i u potpunosti sprovedu, uključujući i presudu donetu 19. maja 2016. godine u slučaju zemljišta manastira Visoki Dečani.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.