Svečano na Preobraženju u Prilužju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik Preobraženja Gospodnjeg koji pada u vreme Gospojinskog posta.
Image
Foto: RTK2

U Prilužju je obeležena seoska slava, a liturgiju je u crkvi Preobraženja pred velikim brojem vernika služio Vikarni episkop novobrdski Ilarion uz saslužnje sveštenstva.

Dan Preobraženja Gospodnjeg poseban je za sve Prilužane. Vikarni episkop novobrdski vladika Ilarion u besedi je poručio vernom narodu da ostanu na “ovoj blagodatoj zemlji”.

“Ovo što mi činimo, što su naši stari činili nedeljom, praznikom, svakoga dana, vekovima na ovom komadu zemlje. Zato da ostanemo na ovoj blagodatoj zemlji, da je ne prodajemo jeftino, braćo i sestre. Nemojte da izgubite ovo parče mogućnosti, ovo parče neba za ono što je prolazno, nemojte da izgubite ovu večnu slavu Božiju jeftino. Svaki put kad se neko razmišlja da li da proda svoju dedovinu ili ne neka se dobro zapita, zato što može da dobije nešto novca koje će da proda, potroši, zameni za nešto drugo, a najčešće za nešto loše,a da izgubi večnu slavu Božiju, da izgubi Boga, jer smo Bogom bogati”.

Mnogobrojni vernici su nakon pričešća učestvovali u litiji oko crkve, potom je prerezan slavski kolač i osveštano grožđe.

“Eto Hrista ovaploloćene reči Božije sa nama, time smo osenjeni, takav smo narod, to da čuvamo i da ostanemo pod ovim nebom na ovoj zemlji i da slavimo Boga preobražavajući se iz dana u dan“, poručio je vladika Ilarion.

Ovogodišnji domaćin slave je Žarko Slavić, a naredni Ivan Vojinović.

“Ovo je jedan od najdivnijih dana, prvo za kolač koji je moja porodica uzela prošle godine, zbog zdravlja naše porodice, a i zdravlja svih porodica, drugo ovaj prelep skup, da se malo preobrazimo da ispoštujemo Gospoda Boga i da nastavimo da sačuvamo tradiciju. Predivan trenutak kada smo svi ovde na okupu iz svih krajeva”, rekao je Dragiša Slavić.

Vernici sa svih strana rado dolaze u ovaj hram.

„Ovo je velika prilika da se naš narod okupi, da se vidi da smo tu i da postojimo, to je nešto najlepše za mene. Sinoć smo bili tu, kad vidite koliko je tu dece, prelepo nešto“, rekla je Mariola Marković.

„Prvi put dolazim ovde i prelepo je, sad sam se pričestila“, rekla je Jana Galić.

„Za mene znači sve, ovde sam rođena, ovde sam porasla, završila školu…Prilika da se vidimo, da se družimo“.

„Preobraženje Gospodnje u Prilužju je veoma bitno, jer se sabiramo i okupljamo u Prilužju… Da ima što više ovakvih manifestacija, da se okupljamo i da se sabiramo“, kaže Dalibor Disić.

Povodom praznika u Prilužju se održava manifestacija Dani Preobraženja koja je od posebnog značaja za sve vernike.

“Imali smo muzičko veče, učestvovalo je nekoliko bendova sa Kosova, sinoć je bio folklor, učestvovalo je 10 društava sa Kosova i jedno iz Beograda, bilo je prepuno, prelepo. Danas, Bogu hvala, puna porta, mogu samo da se zahvalim Bogu“, kazao je Milan Kostić predstavnik Vlade Srbije.

Bogat kulturni i sportski program u okviru manifestacije Dani Preobraženja ove godine je trajao tri dana.

Prema verovanju, na ovaj praznik se preobražava priroda, noći su svežije, pa od danas niko ne treba da se kupa u rekama, jezerima ili moru.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.