Svečlja: „Prisustvo specijalne policije na severu da bi zakon prevagnuo“

Nisam protiv srpskog naroda, kaže Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla).
Image
Foto: KoSSev/PrtSc

Protiv je, navodi, „šovinističkih projekata Srbije“ i kriminalaca. „Kriminalci nemaju nacionalnu pripadnost, jer su baš oni izmešani. Oni su ti koji svoje aktivnosti žele da prikažu u nacionalističkim bojama“, tvrdi.

„Sada imate najveće kriminalce koji su najveće patriote. Potrebno je da to zaustavimo. Potrebna nam je pažnja običnih građana, pažnja za normalan život, da podržimo takve kategorije i da se borimo protiv ovih drugih kategorija“, u ekskluzivnom intervjuu za KoSSev kaže kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Ne slaže se sa tim da je na severu možda i najomraženiji kosovski zvaničnik. Tvrdi da je stalno u kontaktu sa srpskim građanima, NVO-ima i zvaničnicima na različitim nivoima, ali da ti sastanci nisu javni.

Sve vreme govori o vladavini zakona, poštovanju institucija i borbi protiv „fašističke milicije“.

Ovu kovanicu koju je pre nešto više od mesec dana, predstavio uz kosovskog premijera, tumači kroz „nasilne ekstremističke grupe koje napadaju svakog ko se sa njima ne slaže politički, nanoseći štetu građanima“.

To je za njega ipak znatno drugačije od onog što je Samoopredeljenje radilo godinama, i on lično.

Čak i kada se podseti na bacanje suzavca u skupštini i prekidanje sednica, molotovljevih koktela na zgrade vlade i policije, kamenice na međunarodnu i kosovsku policiju, prevrtanje kamiona, policijskih džipova i vozila EULEX-a…

„Postoji ogromna razlika između namernog organizovanja nasilnog otpora i pružanje otpora“, kaže Svečlja.

Svoj dug prema sudu, na kom je jedna optužnica za huliganizam i nasilje protiv njega i njegovih saboraca iz Samoopredeljenja – zastarela nedavno, tvrdi da je odužio.

Ono što je radio u prošlosti za njega su njegova legitimna uverenja i zabrinutosti, koja nisu bila usmerena protiv naroda.

„Ja sam vrlo direktan. Istina je istina. Laž je laž. Kršenje je kršenje. Od toga ne bežimo“, kaže današnji visoki zvaničnik kosovske vlade.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.