Tači: Danas sam u fizičkoj izolaciji, ali ne i u mentalnom zatvoru

Tači traži da se odustane od previše bavljenja prošlošću kako se ne bi ugrozila budućnost
Image
Foto: Jerry Lampen/The Associated Press

Bivši kosovski predsednik, sada optuženik za ratne zločine, Hašim Tači je u intervju za portal „Nacionale“ u pritvorskim jedinicama Specijalnog suda izjavio da je „danas u fizičkoj izolaciji, ali ne i u mentalnom zatvoru“ i dodao da ima „fizičku energiju“ i „mentalnu svežinu“.

Ali ono što mu posebno nedostaje je pre svega porodica i njegovi prijatelji za ceo život.

U intervju koji je sinoć objavljen, Tači je govorio o sebi, svojoj porodici, premijeru Albanije Ediju Rami, sadašnjosti i budućnosti Kosova.

Govorio je o neophodnosti Kosova da ostane u stalnom savezu sa Sjedinjenim Američkim Državama, da ne ostane u kontinuiranom stanju uzastopnih kriza, kao i o potrebi da se zaključi jednom zauvek pitanja sa Srbijom – „uz obostrano priznanje“.

„Tužan sam zbog ljudi koje volim i koji vole mene, koji su mi verovali više od dve decenije, u zajedničkom procesu izgradnje slobodnog, nezavisnog, tolerantnog, razvojnog Kosova“, rekao je Tači.

Govoreći o susretu sa albanskim premijerom Edijem Ramom u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda kaže da je kao i obično, bilo puno dobrog humora.

„Ali, kada smo se rastali, osetio sam da je veoma uzbuđen, ali uvek sa verom u bolju i sigurniju budućnost, mimo prostora gde smo ostali ispijajući kafu oko dva sata“, dodao je on.

Govoreći o sadašnjosti Kosova, Tači traži da se odustane od previše bavljenja prošlošću i kako se ne bi ugrozila i ne izgubi budućnost.

„Unutaralbansko jedinstvo i ulaganja u međuetničko pomirenje su ključ uspeha Kosova. Svet se kreće i menja brže od naših lokalnih intuicija ili planova“, rekao je on.

Ono što je, čini se, privuklo njegovu pažnju jesu uzastopne krize na Kosovu, za koje kaže da „svaka kriza mnogo odmaže Kosovo“.

„Ali to takođe podriva napore međunarodnih prijatelja da konsoliduju državu Kosovo na unutrašnjem planu, ali i u njenoj međunarodnoj afirmaciji“, rekao je Tači i dodao da međunarodnu podršku ne treba uzimati zdravo za gotovo.

„To uvek treba zaslužiti. Svakog dana Kosovo mora da nastavi da iznosi argumente koji olakšavaju podršku međunarodnim prijateljima“, dodaje on.

Podvukao je da će bez podrške međunarodnih saveznika Kosovo izgledati sumorno, neizvesno, obeshrabrujuće i sa mnogo dilema. Biće ekonomski siromašniji, bez stranih investicija i sa poljuljanom demokratijom.

Dodaje da Kosovo u koje veruje jeste „Kosovo koje je u NATO, u EU, i u večnim specijalnim odnosima sa SAD“.

Tači je dodao da sa Srbijom treba postići „trajni mir, uz pravno obavezujuće međusobno priznanje“.

„Što se ovaj sporazum više odugovlači, to će se Kosovu odlagati pristup NATO i EU, a podrška SAD biti slabija. Moje iskustvo mi pokazuje da Brisel podržava Kosovo, onoliko koliko ga ohrabruje…“, ocenio je on.

Savez sa SAD treba negovati zbog strateške budućnosti, a ne samo zbog zahvalnosti., poručio je.

„Naš uspeh je najveća zahvalnost koju Zapad može da prihvati i ceni od Kosova“, rekao je Tači u intervjuu za Nacionale.

Nacionale/Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.