Trendafilova: Specijalni sud može da izrekne i kazne doživotnog zatvora

Predsednica Specijalnog suda Kosova u Hagu Ekaterina Trendafilova rekla je večeras da Specijalni sud može da izrekne i kazne doživotnog zatvora.
Image
Foto: Kontakt Plus

„Sud može da izrekne kazne doživotnog zatvora. Sudije se oslanjaju na Krivični zakon Kosova i mogu ga uzeti u obzir“, rekla je Trendafilova tokom razgovora sa civilnim društvom u Prištini, a prenosi koha.net.

Tokom posete Trendafilove neparlamentarna Socijaldemokratska partija Kosova je organizovala protest.

Ona je upitana da li su mogući novi pretresi na Kosovu rekla da ne zna da li će ih ponovo biti.

„Sud i tužilaštvo su dve odvojene institucije. Dakle, ne znam i nije me ni briga“, rekla je Trendafilova.

Povodom odluke da se obustave posete bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseliju, Redžepu Seljimiju, Trendafilova je rekla da se sastanci optuženih sa timovima odbrane ne mogu ograničiti.

„Neophodno je da se sastanci sa odbrambenim timovima uopšte ne mogu ograničiti. To je slobodan sastanak i bez ikakvog nadzora. Ovo je sveti odnos između klijenta i odbrane“, rekla je Trendafilova.

Dodala da do sada sudije Specijalnog suda nisu bile predmet bilo kakvog političkog uticaja ili pritiska.

„Do sada se nije desilo da se neko usudi da vrši pritisak na bilo koga, ni na mene ni na moje kolege. Pritisaka nikada nije bilo i nikada ih neće biti“, rekla je ona.

Dodala je da sudski psiholog radi sa svedocima, u onome što se zove „upoznavanje“.

„Što znači, šalje ih u sudnicu, oni objašnjavaju ceo postupak kako će se desiti. Ti ćeš sedeti ovde, pitaće te, moraš da odgovoriš i tako dalje. Ako se osećate neprijatno, samo nas obavestite. Bilo je svedoka koji su želeli da budu zaštićeni od vizuelnog kontakta sa nekim od optuženih“, rekla je ona odgovarajući na pitanje o 29. svedoku u postupku protiv Tačija, Veseljia, Seljimia i Jakupa Krasnićija.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.