Tri prekršajne kazne zbog „remećenja javnog reda i mira“ ispred Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici; SD: Krivac je u Prištini

U pitanju su novčane kazne
Image
Foto: Kontakt Plus

Kosovska policija izdala je prekršajne kazne za tri građanina, među kojima je i potpredsednik Srpske demokratije Stefan Veljković, zbog „remećenja javnog reda i mira“ ispred glavne filijale Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici 20. maja. U ovoj stranci ovaj potez vide kao institucionalni pritisak na njihovo političko delovanje i na sve građane koji se „bune protiv otimanja dinara“. Ujedno najavljuju da će angažovati tim advokata kako bi se borili protiv ove odluke.

Kosovska policija je u ponedeljak, u saradnji sa Poreskom službom, u sve četiri opštine na severu Kosova zatvorila pet filijala Poštanske štedionice i Upravu za trezor, te zaplenila veći iznos evra i dinara.

Akciju su ispred glavne filijale Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici pratili i predstavnici Srpske demokratije, kao i određeni broj građana. Predstavnici Srpske demokratije izveli su performans prosuvši brašno i druge prehrambene namirnice dok je u banci trajala policijska kontrola. Predsednik i potpredsednik Srpske demorkatije su tokom akcije snimali događaj mobilnim telefonima, pokušavajući od prisutnih policajaca da dobiju objašnjenje o njihovim postupcima. Takođe su okupljeni građani, uglavnom zaposleni u Poštanskoj štedionici, zajedno sa čelnicima Srpske demokratije, pokušali da spreče pripadnike Kosovske policije da odvedu direktora ove banke Igora Radića. Potom se okupljenima obratio predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević koji je kazao da je dobio garancije da neće biti hapšenja. Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, govoreći o ovoj situaciji, kazao je za KoSSev da tu nije bilo incidenta, već da se „samo razgovaralo“.

Međutim, danas je trojici muškaraca koji su toga dana bili prisutni izrečena kazna, među kojima je i potpredsednik Srpske demokratije, Stefan Veljković.

Predsednik Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević, izjavio je da su policajci danas kaznili Veljkovića zbog „podstrekivanja na nasilje“.

„Mi možemo da se pozovemo na izjavu Vetona Eljšanija, koji je rekao da nije bilo nikakvih incidenata i da je bio samo razgovor sa građanima. Ja sam želeo da preuzmem odgovornost, jer se pregovaralo lično sa mnom, ne sa Stefanom Veljkovićem, ali su oni odbili i želeli su Stefanu Veljkoviću da napišu kaznu kao vid pritiska na njega, misleći da će odustati. Mi ovde ispred policijske stanice poručujemo da ne odustajemo od borbe“, izjavio je Arsenijević u video-obraćanju ispred policijske stanice u Severnoj Mitrovici,

Potpredsednik Srpske demokratije, Stefan Veljković, naglasio je da neće prihvatiti kaznu i da će se sa timom advokata sutra vratiti u policijsku stanicu kako bi razmotrili dalji postupak.

„Nisam prihvatio bilo kakvu kaznu, primanje bilo kakvog dokumenta, tako da ćemo videti sutra kako ćemo dalje. Držite se, građani! Tu smo sa vama“, poručio je Veljković.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, izjavio je za Kontakt Plus da su kazne izdate zbog „arogantnog“ ponašanja prema policajcima i da će o visini kazne odlučiti sud.

„Dali smo tri kazne zbog remećenja javnog reda i mira. To je arogancija prema policajcima. To je prekršaj za javni red i mir, nije krivično delo. To ide u sud, ali mi ne određujemo visinu kazne, nego sud“, rekao je Eljšani.

Iz Srpske demokratije poručuju da je glavni krivac u Prištini.

„To što su zapadni partneri Kosova oštro reagovali na njihovu akciju, nije način da nas smatraju krivcima za to, već upravo svoju vladu i da ne ‘šilje’ pendrek na nama građanima, nego da se uzmu u pamet sledeći put kada budu preduzimali jednostrane akcije. Krivac je u Prištini, a ne ovde“, zaključio je Arsenijević.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.