Ulutaš: Kfor spreman da odgovori na svaki izazov

Komandant Kfora Ozkan Utulaš istakao je da rešavanje konfliktnih situacija treba težiti diplomatskim rešenjima, dajući prioritet dijalogu između Kosova i Srbije
Image
Foto: Koha

„Naš mandat je jasan – održavanje mirnog i bezbednog okruženja na Kosovu, za sve građane. Uveravam vas da ćemo nastaviti s naporima da sprečimo eskalaciju i da smo spremni odgovoriti na svaki izazov“, izjavio je komandant Utulaš.

On je dodao da su tenzije u regionu porasle nakon nasilnog incidenta 24. septembra i neprihvatljivih napada na trupe KFOR-a u maju.

„Kao odgovor na ove događaje, NATO je rasporedio dodatne rezervne snage sa komplementarnim kapacitetima. Povećali smo naše aktivnosti, učetvorostručili prisustvo na severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući one duž administrativne granične linije. Naš krajnji cilj je sprečiti eskalaciju, ali ako do nje dođe, spremni smo i opremljeni da preduzmemo sve neophodne mere u skladu s našim mandatom”, naglasio je komandant KFOR-a.

Osvrćući se na saradnju sa Kosovskom policijom i Euleksom, general Ulutaš je odgovorio na izjavu ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje o mogućim novim destabilizirajućim grupama, naglašavajući blisku saradnju s bezbednosnim institucijama.

Na pitanje o raspoređivanju dodatnih trupa iz Srbije blizu linije sa Kosovom, Ulutaš je naglasio važnost komunikacije s načelnikom odbrane Srbije kako bi se izbegli nesporazumi. Istovremeno, podseća na mandat KFOR-a u regionu, ističući spremnost na odgovor na svaki izazov.

Što se tiče prisustva Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na severu, general Ulutaš ponavlja da je odlazak KBS-a stvar postignuta sporazumom iz 2013. godine, uz saglasnosti KFOR-a. Takođe, najavljuje da NATO razmatra dugoročno povećanje mirovnog kontingenta na Kosovu.

U vezi s funkcijama KFOR-a kao trećeg odgovornog tela, Ulutaš ističe zadatke u očuvanju bezbednosti i mira na Kosovu, s posebnim osvrtom na saradnju s kosovskom policijom i Euleksom.

„Pozicionirani smo da efikasno ispunimo svoj mandat UN“, izjavio je Ulutaš, koji je ponovio da „ima redovne kontakte za saradnju sa komandantom Kosovske policije, pukovnikom Gazmendom Hodžom“.

Ulutaš je dalje naglasio da Kfor ostaje posvećen obezbeđivanju bezbednosnog okvira da dijalog Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, ide napred, jer je to, prema njegovim rečima, jedini put ka održivom miru i bezbednosti.

RTK/Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.