Usvojen budžet Opštine Severna Mitrovica za narednu godinu, odbornici raspravljali i o zgradi Tužilaštva

Iako prethodno najavljena sa dve tačke, odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica, na današnjoj sednici, raspravljali su o sedam.
Image
Foto: Kontakt Plus

Između ostalog, usvojili su budžet ove opštine za 2024. godinu, a pokrenuli su i pitanje izgradnje zgrade Osnovnog tužilaštva u Bošnjačkoj mahali.

Nacrt konačnog budžeta, odbornicima je predstavila novopostavljena direktorka Direkcije za finansije, Mevljude Peci Šalja (Mevlyde Peci-Shala).

Opština Severna Mitrovica naredne godine imaće na raspolaganju budžet u iznosu od 6.367.531,00 evro.

Sredstva će biti raspoređena na sledeći način: 3.052.279,00 evra za opšti grant, 1.348.072,00 evra za posebni grant za preduniverzitetsko obrazovanje, 989.935,00 evra za posebni grant za sekundarno zdravstvo, i 90.000,00 evra za sopstvene prihode.

Kapitalne investicije će biti u skladu sa budžetskim cirkularom 2024/02, a prioriteti uključuju digitalizaciju opštinske uprave, unapređenje sistema upravljanja opštinama, pružanje boljih usluga građanima i poboljšanje putne infrastrukture u gradu.

Jedini srpski odbornik u SO Severna Mitrovica, Dušan Milunović, izrazio je nezadovoljstvo nacrtom budžeta. Smatra da je njime samo ispoštovana forma, a da je suština ostala ista kao i minulih godina. Konstatovao je i da budžet nema ekonomsku strategiju, naročito za podršku malim preduzetnicima.

„Ovaj budžet nije opredeljen građanima i njihovim potrebama“, naveo je Milunović.

Ujedno je ukazao i da je skoro pola budžeta planirano za plate, što uključuje i one radnike koji su dali ostavke novembra prošle godine. Milunović je predočio da su to trenutno „prazna mesta“, te da za njih treba raspisati konkurs.

„Kad već imamo toliko slobodnih mesta, dajte da što pre raspišemo konkurs, kako bi drugi građani koji su zainteresovani, bili u prilici da imaju koristi od ovoga, da se ta sredstva na kraju ne bi vraćala…”

Ipak, nakon rasprave o nacrtu, odbornici su jednoglasno usvojili opštinski budžet za narednu godinu.

Odbornici su u nastavku sednice raspravljali i o zahtevu Osnovnog tužilaštva za dodelu prostora (parcela) za izgradnju objekta.

Predsedavajući SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, naveo je da je prvi zahtev od strane Tužilaštva predat 2018. godine, ali da nisu naišli na konkretan odgovor. Potom je, prema njegovim rečima, zahtev poslat i 2022. godine, gde takođe nisu dobili odgovor.

Ujedno je podsetio da po Briselskom sporazumu iz 2013. godine, stoji da Tužilaštvo mora da bude u Bošnjačkoj mahali.

Međutim, prema rečima predsedavajućeg, Tužilaštvo osim zahteva, nije im dostavilo prateću dokumentaciju. Pored toga, katastarska služba još uvek nije uspostavljena.

Zbog svega navedenog, odbornici nisu usvojili zahtev, iako su saglasni sa tim da je potrebna izgradnja zgrade, budući da Osnovno tužilaštvo trenutno plaća kiriju u velikom iznosu.

Zahtev Direkcije za kulturu, omladinu i sport povodom obeležavanja Dana Bošnjaka, 28. septembra, takođe nije usvojen. Tražili su od Skupštini da im se odobre sredstva u iznosu od 2.500 evra. Iako su se nakon duže rasprave odbornici složili da taj dan treba obeležiti, smatraju da je iznos koji je zatražen visok, te je zbog toga odbijen.

U nastavku sednice našla se i tačka o dopuni odluke za formiranje radne grupe od izvršne vlasti. Pored tri odbornika, od danas su u radnoj grupi i predstavnik administracije, kao i direktorijata za finansije.

Ujedno je usvojen zahtev da se porodice koje su pogođene poplavama ne finansiraju kroz kategoriju roba i usluga, već kroz subvencije i transfere.

Najzad, kroz tačku razno pokrenuto je pitanje o pomoći i saradnji sa Udruženjem za zaštitu životinja „Šapa“, kao i saradnji sa ostalim nevladinim organizacijama.

Današnjoj sednici prisustvovali su i gradonačelnik Severne Mitrovice, Erden Atić, kao i njegova zamenica, Katarina Ađančić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.