Vlada Kosova traži od EU ukidanje kaznenih mera

Vlada Kosova traži od Evropske unije ukidanje kaznenih mera protiv Kosova, nakon daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih objekata na severu.
Image
Foto: Zvanična internet stranica

Prema rečima izvršne vlasti, oni ostaju privrženi deeskalaciji situacije na severu, a to dokazuje i primena Bratislavskog sporazuma. Međutim, opozicione stranke i politički analitičari kažu da je Kosovo i dalje pod merama zbog pogrešnog pristupa premijera Aljbina Kurtija.

Iz kabineta potpredsednika vlade, ujedno i glavnog pregovarača u dijalogu, Besnika Bisljimija, poručuju da su mere Evropske unije prema Kosovu bile nepravedne i da ih kao takve treba ukloniti.

Međutim, član rukovodstva DSK-a Džafera Tahirija je kritičan prema vladi, koji kaže za KosovaPress da Evropska unija i dalje kažnjava Kosovo zbog pogrešne politike premijera Aljbina Kurtija u dijalogu i ka severu.

S druge strane, politički analitičar Aljbinot Maljoku kaže za KosovaPress da uprkos preduzetim koracima za deeskalaciju situacije na severu, nema pomaka u pogledu ukidanja kaznenih mera.

Zamenik premijera Bisljimi je pre izvesnog vremena u susretu sa novinarima rekao da ne misli da na severu ne treba raspisati nove izbore bez ukidanja kaznenih mera. To je kasnije ponovio i premijer Aljbin Kurti. Ove izjave su protumačene kao uslovljavanje EU.

Analitičar Maljoku je skeptičan da će se ispuniti zahteve vlade. Prema njegovim rečima, mere će biti ukinute nakon raspisivanja novih izbora i potpune deeskalacije situacije u severnim opštinama.

Evropska unija je uvela kaznene mere protiv Kosova zbog nepreduzimanja radnji za eskalaciju situacije na severu. Ove mere su stupile na snagu 28. juna, a obuhvataju suspenziju programa finansiranja za Kosovo, suspenziju tekuće podrške nabavkama i potpisivanju ugovora, suspenziju učešća na događajima na visokom nivou, suspenziju bilateralnih poseta, kao i predlog koji je Kosovo podnelo za investicioni okvir za zapadni Balkan koji u ovom trenutku neće biti obrađen.

Evropska unija je zatražila veću posvećenost kosovske strane za sprovođenje zahteva za potpuno proširenje situacije na severu, što uključuje i raspisivanje izbora na severu.

KosovaPress


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.